Our_Lady_of_Lourdes_grotto_Lourdes_France_Credit_Elise_Harris_CNA.jpg

Áno, stal sa zázrak: uzdravenie v Lurdoch bolo oficiálne uznané za nadprirodzené

1,141
Zuzana Smatanová
Kultúra života

V Mariánskej svätyni Panny Márie Lurdskej vo Francúzsku Katolícka cirkev tento týždeň oficiálne uznala 70-ty zázrak, ktorý sa stal na tomto mieste na príhovor Panny Márie. 

11. februára 2018, na sviatok Panny Márie Lurdskej a vo Svetový deň chorých, tento zázrak verejne vyhlásil za uznaný biskup Jacques Benoit-Gonin z Beauvais vo Francúzsku. Počas sv. omše v bazilike o jeho uznaní priamo ľuďom povedal lurdský biskup Nicolas Brouwet.

V roku 2008 sa púti do Lúrd zúčastnila francúzska rehoľná sestra Bernadette Moriauová. Trpela komplikovanými bolesťami chrbtice, ktoré ju pripútali na invalidné kreslo, pričom od roku 1980 bola celkovo ochrnutá. Proti bolesti musela užívať morfín.

Podľa the Associated Press sestra Bernadette pri svojej púti pred desiatimi rokmi do Lúrd „neprosila o zázrak“. Napriek tomu sa s ňou po požehnaní chorých vo svätyni začalo niečo diať. 79-ročná rehoľníčka spomína:

„Telo akoby mi zaplavila nesmierna úľava a teplo ... Vrátila som sa do svojej izby a tam som začula hlas ´daj si dole ortézu a popruhy´. Na svoj nesmierny údiv som sa dokázala hýbať. Okamžite som urobila čo mi povedal hlas, vstala som z invalidného kresla a odkráčala som po vlastných nohách. Odvtedy som už nepotrebovala lieky proti bolesti.“

Prípad tejto rehoľníčky sa dostal pred Lurdskú medzinárodnú lekársku komisiu, ktorá veľmi pozorne preskúmala jej uzdravenie. Napokon sa uzniesli na tom, že uzdravenie Moriauovej sa nedá vedecky vysvetliť. Po kladnom vyjadrení komisie sa dokumenty o prípade posielajú do diecézy, do ktorej dotyčná patrí. Posledné slovo má miestny biskup. Ak všetko odobrí, môže sa takéto uzdravenie Cirkvou oficiálne uznať za zázrak.

Svätyňa Panny Márie Lurdskej na juhu Francúzska je populárnym pútnickým miestom pre ľudí špecificky zasvätených Márii, ako aj pre ľudí, túžiacich po zázračnom uzdravení. Na tomto mieste sa totiž mladučkej Bernadette Subirousovej od 11. februára 1858 zjavovala Panna Mária. V bezprostrednej blízkosti svätyne sa nachádza aj prameň s vodou, ktorá má zázračné liečivé účinky. 

Aj napriek tomu, že príhovoru Panny Márie Lurdskej sa pripisuje viac ako 7.000 zázračných uzdravení, Cirkev oficiálne uznala iba 70. Zázračné uzdravenie musí vo všeobecnosti byť úplné, spontánne a okamžité; musí ísť o uzdravenie z lekársky dokumentovaných diagnóz.

V poradí zatiaľ posledný zázrak, ktorý sa udial na príhovor Panny Márie Lurdskej bol uznaný v roku 2013.