‘Malé zázraky’: Mamička porodila prirodzene počaté pätorčatá po tom, ako odmietla ´selektívne zníženie počtu plodov´

6,076
Zuzana Smatanová
Kultúra života

26-ročná Austrálčanka porodila zdravé pätorčatá, ktoré boli počaté prirodzene. Odmietla sa riadiť doktorovou radou, aby tri z nich dala potratiť len preto, aby zostávajúce dve mali lepšiu šancu v živote.

Po úvodnom ultrazvuku mi povedali, aby som si zvážila selektívnu metódu, a poskytla tak dvom bábätkám lepšiu šancu v živote“, napísala mama Kim Tucciová minulý september na Facebooku.

„Pozrela som si na YouTube video o potrate a rozplakala som sa. Toto nedokážem nikdy urobiť! Som sebecká, že som nedala dvom zo svojich detí 100% šancu prežiť? Viem len toľko, že už teraz ich mám všetkých neskonale rada a že každým úderom ich srdiečka máme k sebe čoraz bližšie. Pre mňa začína život prvým úderom srdca a čo viem už teraz s istotou je, že urobím všetko pre to, aby som ich priviedla na tento svet zdravé“, napísala.

Minulý štvrtok privítali manželia Kim a Vaughn päť nových členov do svojej rodiny – jedného chlapčeka a štyri dievčatká – čím sa zvýšil počet ich detí z troch na osem. Bábätká sa narodili v 30-tom týždni, takmer o 10 týždňov skôr, pretože v Kiminej maternici už nemali dosť miesta. Každé z nich vážilo okolo 1,25 kg.

Príbeh pätorčiat sa začal v marci minulého roka, keď sa Kim s Vaughnom pokúšali už 6 mesiacov počať ešte jedno dieťa do svojej rodiny. Kvôli zdravotným komplikáciam sa Kim obávala, či sa ešte niekedy stane matkou.

Po mimoriadne dlhom cykle sa rozhodla, že si urobí tehotenský test.

Stále som bola unavená a bývalo mi nevoľno, preto som si urobila tehotenský test; veď „čo ak...“. Na môj nesmierny údiv vyšiel pozitívne“, napísala Kim na Facebook.

Rodičia zažili najväčší šok svojho života, keď im doktori na základe ultrazvuku potvrdili, že nečakajú jedno, ale hneď päť bábätiek.

Po dlhom čakaní na ultrazvuk sme konečne vošli dnu. Ultrazvukárka mi povedala, že vidí viacero gestačných vakov, ale že srdiečko bije iba v dvoch. Bola som taká vzrušená! Dvojičky!“ (gestačný vak je väčšia dutina s tekutinou, obklopujúcou embryo; pozn. prekl.)

Presunuli ma k ešte jednému ultrazvuku, ktorý mal väčšie rozlíšenie. Nález mala potvrdiť aj primárka. Začala rátať – jedna, dve, tri, štyri, päť. Počujem dobre? Päť? Nohy sa mi začali nekontrolovane chvieť a jediné na čo som sa zmohla bol nespútaný smiech. Ultrazvukárka mi potvrdila, že čakám pätorčatá“, napísala Kim.

Aj napriek napätiu, ktoré pociťovala Kim z toľkých ľudských životov, ktoré v nej rástli, bola rozhodnutá zamerať sa na svoje bábätká, a nie na seba; už od začiatku ich volala „mojich päť malých zázrakov“.

Deň za dňom to bolo čoraz ťažšie, bolela ma každá časť tela, najmä vtedy, keď som si chcela pospať. Ani hora vankúšov mi nepomohla, keď som si chcela podoprieť chrbát a brucho. Niekedy mi bolo tak nanič, že som to už chcela vzdať. Občas mi tak zmeravela panva, že som nedokázala ani kráčať a bedrové kĺby sa o seba tak treli, že ich bolo takmer počuť. Len s ťažkosťami som niečo zjedla, pretože v žalúdku nebolo v podstate žiadne miesto; zo všetkých strán sa oň totiž opierali bábätká a tlačili naň.

Pokožku na bruchu som mala tak natiahnutú a napätú, až ma bolela a bola horúca na dotyk. Akoby som mala žihľavku! Nepomohlo žiadne množstvo krému. Mám veľa strií. Moje telo sa ťažko vysporiadava s takou veľkou zmenou.

Že či to stojí za to? Určite áno!!! Vydržím až do konca“, napísala na Facebook Kim pár dní pred tým, ako sa deti narodili.

Novorodeniatka sa volajú: Keith, Ali, Penelope, Tiffany a Beatrix. Narodili sa v King Edward Memorial Hospital v Subiacu, v západnej Austrálii. Mamičke, aj bábätkám, sa darí dobre.  

 


Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO.