Španielski biskupi k zákonu o LGBTfóbii: Ak budeme mlčať, kamene budú kričať

1,282
Kultúra života

Madrid 11. augusta (TK KBS) Traja madridskí biskupi vydali vyhlásenie “Čas uzdravenia, nie nariekania”, v ktorom energicky odmietli španielsky zákon platný od konca júla.

Biskup Getafe, Mons. Joaqín María López de Andújar, jeho pomocný biskup Mons. José Rico Pavés a biskup Alcalá de Henares, Mons. Juan Antonio Reig Pla, zdôraznili, že tzv. “zákon proti LGTBfóbii” je “svojvoľný a ani v najmenšom neberie do úvahy výhradu vo svedomí”.

Zákon stanovuje povinnosť “vyučovať sexuálnu rozmanitosť” na verejných i privátnych školách Madridského samosprávneho kraja, pričom veľká väčšina privátnych škôl v tejto oblasti má katolícke korene.

Nové normy takisto určujú, že je potrebné “rešpektovať rodovú identitu a rôzne modely rodiny vo vzdelávacom prostredí” takým spôsobom, aby “bolo zaručené, že všetkým madridským študentom bude vysvetlená skutočnosť rozličných sexuálnych orientácií a rodových identít”. Okrem povinnosti vyučovať ideológiu gender budú musieť učitelia absolvovať formáciu, ktorú im poskytnú organizácie LGBT.

Biskupi vo svojom vyhlásení zo 7. augusta napísali, že zákon podľa nich “vychádza z neadekvátnej antropológie, ktorá popiera sexuálnu rozdielnosť medzi mužmi a ženami ako aj telesne-duchovnú integritu osoby. Je tiež v protiklade s prirodzenou morálkou, ktorá zodpovedá správnemu uvažovaniu, a smeruje k zrušeniu verejného vyučovania Biblie ako aj “celého učenia Magistéria Cirkvi, ktoré sa týka Božieho plánu ohľadom muža a ženy”.

“Navyše chce zakázať aj možnosť verejne sa modliť za osoby, ktoré prosia o príhovor, aby dokázali zmeniť orientáciu vo svojom živote,” dodali.

Predsedkyňa Madridského samosprávneho kraja Cristina Cifuentes zareagovala 9. augusta pre médiá s tým, že tvrdenia troch biskupov sa jej nepáčia: “Poviem to jasne, že tento typ názorov nezdieľam a absolútne s ním nesúhlasím," zdôraznila.

Podľa jej názoru ani “väčšina katolíkov nezdieľa pohľad týchto biskupov”. Novú normatívu považuje Cifuentes za “volebný kompromis v prospech rovnosti práv osôb bez ohľadu na ich sexuálnu identitu”.

Biskup San Sebastián, Mons. José Ignacio Munilla, následne odkázal predsedkyni kraja, aby si prečítala slová pápeža Františka, ktoré na túto tému povedal poľským biskupom počas Svetových dní mládeže v Krakove.

Biskupi, ktorí podpísali vyhlásenie, tvrdia, že zákon je “útokom na slobodu vierovyznania a svedomia” a “cenzurovaním práva rodičov na výchovu vlastných detí podľa svojho vyznania a presvedčenia”.

“Ak sa nehľadá pravda, ak sa ani v najmenšom nerešpektujú argumenty biológie a genetiky osoby, zavedie sa ideologický zákon - v tomto prípade podľa ideológie gender - a sloboda sa okliešti sankciami a prenasledovaním”.

V tejto situácii prináleží katolíkom brániť “všetkými legitímnymi prostriedkami a na všetkých kompetentných miestach slobodu vierovyznania a svedomia, slobodu rodičov vychovávať svoje deti na základe vlastného vyznania a presvedčenia, slobodu vyučovať a samotné základné práva, ktoré sú, podľa nás, vážne porušené týmto zákonom,” napísali biskupi.

“Ak my budeme mlčať, kamene budú kričať,” upozornili. “Proti zlu však bojujme balzamom milosrdenstva,” zdôraznili. Poskytnime ho tým, ktorí sú zranení omylom a zmätkom. Ich lekárom je Kristus a poľnou nemocnicou, v ktorej môžu nájsť prijatie a uzdravenie, nech je pohostinnosť Cirkvi.”

Španielske “Observatórium proti LGBTfóbii” vydalo v reakcii na vyhlásenie biskupov komuniké, v ktorom svojich členov uistilo, že vyjadrenia cirkevných hodnostárov oznámi na prokuratúru pre delikty šírenia nenávisti, a pridalo aj hrozbu trestného stíhania.

Organizácia, ktorá sa stavia do pozície obrancu práv LGBTI osôb, totiž vidí vo vyhlásení biskupov prejav “nenávisti a ponižovania osôb LGBTI” a tiež “fundamentalistickú víziu katolíckej morálky”.

Prezident Observatória Paco Ramiréz obvinil Katolícku cirkev zo “zabíjania, napádania, urážania a väznenia osôb” počas dvoch tisíc rokov vnucovania jej ideológie. Okrem toho dodal, že “právo rodičov na slobodnú výchovu svojich detí má tiež svoje hranice, najmä ak podporujú diskriminačné postoje a správania alebo podnecujú k nenávisti”.