Ďalší dôvod prečo katolícka náuka spája manželstvo s deťmi

1,002
Matej Trančo
Kultúra života

Výňatok z listu z etickej rubriky denníka New York Times:

Spolu s manželkou sme bezdetní. Nemôžeme mať vlastné deti a v žiadnom prípade som ani nikdy deti mať nechcel. Teraz sme vo svojich štyridstiatych rokoch a moja manželka začína proces adopcie. Je si veľmi dobre vedomá toho, že ja si dieťa adoptovať nechcem, no za účelom udržania pokoja v našom vzťahu súhlasím, hoci pod protestom....

Viem, že sa s touto adopciou nezmierim no nie som si istý, kedy výjsť s pravdou na povrch. Existuje veľká pravdepodobnosť, že práve kvôli tomuto sa náž vzťah skončí. Ona je stále dostatočne mladá na to, aby si založila rodinu s niekým iným. Radšej by som bol sám ako byť mizerným otcom rodiny, ktorým som nikdy nechcel byť.

Teraz si myslím, že by to nemalo pôsobiť šokujúco. Koniec koncov prečítal som si množstvo poradných publikácií v ktorých sa páry hádajú o tom, či mať dieťa alebo kde manžel dáva svojej manželke ultimátum: "choď na potrat alebo podávam návrh o rozvod," alebo v opačnom prípade kde manželka ide na potrat, občas opakovane, bez toho aby to povedala manželovi/otcovi, pretože vie, že by namietal.

Ale v každom prípade je to pripomienka hodnôt katolíckej náuky, že manželstvo nie je platné pokým nie sú obe strany otvorené možnosti mať deti. Dokonca aj bez ohľadu na otázku, či sa musí jedinec v určitom období svojho manželstva cielene usilovať o plodenie, tieto listy poukazujú na niečo čo je ohľadom manželstva veľmi zlé. V niektorých prípadoch páry ani len nediskutovali túto možnosť pred sobášom, v niektorých prípadoch zase jeden z manželov zmenil svoj názor z otvorenosti na odmietnutie možnosti mať deti, alebo naopak z odmietania na otvorenosť, alebo ak bolo tehotenstvo neplánované, iba jeden z páru bol ochotný akceptovať zmenu, ktorú tehotenstvo prinesie.

Súčasné štatistiky hovoria, že 15% žien vo veku 40-44 rokov je bezdetných - percetnuálny pomer, ktorý prekvapivo klesol zo svojho maxima z roku 2006, avšak budúce trendy sú neznáme keďže súčasní novomanželia, ktorí sú odhodlaní nikdy nemať deti, sú pravdepodobne bežnejší medzi tridsiatnikmi. No koľko z týchto 15% predstavuje páry, pre ktoré otázka splodenia detí -teraz je to otázkou, ktorú si zodpovedajte podľa seba- prináša pocity rozdelenia, trpkosti a nešťastia?