Členkou novej srbskej vlády bude žena, ktorá neskrýva svoju homosexualitu

887
Kultúra smrti

Nová srbská vláda bude mať vo funkcii ministerky pre verejnú správu Anu Brnabičovú, ktorá sa otvorene hlási k svojej homosexualite, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie srbského premiéra Aleksandara Vučiča.

Vučič uviedol, že si je vedomý toho, že jeho rozhodnutie môže vyvolať veľkú pozornosť verejnosti v konzervatívnej balkánskej krajine, kde gayovia často čelia útokom. Premiér však dodal, že jediné, čo ho zaujíma, sú výsledky, aké ministerka dosiahne. Poznamenal tiež, že sa teší na spoluprácu s ňou.

Srbsko sa zaviazalo posilniť práva homosexuálov, pretože sa usiluje o členstvo v Európskej únii. Pochody za práva homosexuálov v Srbsku zvyčajne konajú za policajnej asistencie.

Programové vyhlásenie a zloženie novej vlády predložil dnes Vučič parlamentu, ktorý by mal o tom hlasovať koncom tohto týždňa, viac ako tri mesiace po predčasných voľbách, ktoré sa v Srbsku konali 24. apríla.

Vučič podčiarkol, že kostra vlády zostáva rovnaká ako pri predchádzajúcom kabinete.

Funkciu šéfa diplomacie by mal znova zastávať Ivica Dačič, posty vicepremiéra by mali opäť obsadiť minister vnútra Nebojša Stefanovič, infraštruktúry Zoran Michajlovič a obchodu a cestovného ruchu Rasim Ljalič. Ministrom obrany zrejme zostane Zoran Djordjevič, ministrom financií Dušan Vujovič.

Vučičova konzervatívna Srbská pokroková strana (SNS) získala v aprílových parlamentných voľbách polovicu z 250 parlamentných kresiel. Vučičova strana triumfovala vo voľbách už tretí raz po sebe.