Český kardinál Duka: Islam v sebe skrýva násilné tendencie

1,118
Kultúra života

 

K sérii teroristických útokov sa vyjadril aj Český kardinál Dominik Duka. Hovorí aj o zavraždenom Francúzskom kňazovi Jacquesovi Hamelovi, ktorý bol zavraždený islamským radikálom. Podľa kardinála Islam v sebe skrýva aj násilné tendencie.

“Mlčať či klamať si o skutočných príčinách tohto stavu rovnalo by sa už podieľaniu sa na samovražde tejto civilizácie”, povedal kardinál Dominik Duka pre český portál Parlamentní Listy.  a narážal tak na vraždu francúzskeho kňaza moslimským fanatikom.

Ako ďalej tvrdí: “Keď som počúval arcibiskupa D. Lebruna a jeho homíliu na pohrebe otca Hamela, nemohol som nesúhlasiť s výzvou k láske k nepriateľom tak, ako ju formuloval Ježiš. Nie, nie sme pomstychtiví, nechceme zlo odplácať zlom, násilie násilím. Láska však musí byť sprevádzaná aj prosbou o dary Ducha Svätého, zvlášť dar rozumu a rady”, poznamenal Duka.

Podľa kardinála nemožno teroristické útoky ani vraždu kňaza islamským fanatikom bagatelizovať a pripisovať ich duševne chorým ľuďom, ako to robia niektoré médiá a politici:

“Po niekoľkých teroristických útokoch predovšetkým vo Francúzsku a Nemecku sme zažili aj útok na kňaza, ktorý slúžil svätú omšu. Táto skutočnosť ako by bola mementom všetkým, ktorí sa snažili predchádzajúce dianie bagatelizovať, prisudzovať len duševne chorým ľuďom či ľuďom frustrovaným. Pre nás, katolíkov, má táto hrozná vražda ešte ďalší rozmer, je totiž svätokrádežou. Neozývam sa teda preto, že by som podrezanie staručkého kňaza otca Jacquesa Hamela považoval za väčšiu hrôzu vzhľadom k jeho kňazstvu, ale že jeho vraždou vrcholí séria útokov, a mlčať či klamať si o skutočných príčinách tohto stavu rovnalo by sa už podieľaniu sa na samovražde tejto civilizácie.”

Duka podobne ako pápež František nechce dávať rovnítko medzi islamom a terorizmom, pripomína však aj iný výrok pápeža, ktorý svetovým médiám akosi unikol:

“Som zástancom dialógu medzi náboženstvami a súhlasím s pápežom Františkom, že nemožno robiť rovnítko medzi islamom a terorom. Pripomínam ale aj slová pápeža Františka v rozhovore pre francúzsky La Croix ,”Nie je možné otvárať brány iracionálnym spôsobom,” uznáva pápež František, keď príde reč na utečencov.”

“Poznám však aj veľmi dobre osobne kardinála Ving- Troisa aj jeho názory. Islam v sebe skutočne skrýva násilné tendencie a treba povzbudzovať tých, ktorí stoja na opačnej strane aj ako veriaci mohamedáni. Niekedy dosť dobre nerozumieme spôsobu uvažovania týchto ľudí, ktorí svoj život strávili uprostred veriacej spoločnosti, aj keď sami svoju vieru do dôsledkov nepraktizujú.”

Kardinál taktiež poukazuje na slová pápeža Františka, v ktorých kritizuje západné mocnosti za “vývoz demokracie” do moslimských krajín ako Lýbia, Irak, Sýria atď., čím dosiahli jedine rozvrat, nepokoje, vojny a taktiež migračnú vlnu do Európy.