Útok od vlastných: Vo Francúzsku búrajú kostol, aby postavili parkovisko. Polícia tvrdo zasahovala proti demonštrantom

1,956
Kultúra smrti

Kostol bol pripravený na demoláciu, ale demonštranti odmietajú opustiť nebezpečnú zónu. Videá, na ktorých polícia ťahá protestujúcich, sa šíria internetom.

Fotografie z miesta činu ukazujú políciu, ktorá nasilu ťahá kňaza z kostola. “Asi 30 ľudí obsadilo budovu, protestovali proti demolácii. Evakuácia bola vykonaná bez akéhokoľvek incidentu,” povedala parížska policajná prefektúra v oficiálnom vyhlásení.

“Myslím, že je to rovnaké zlé ako zabitie kňaza, ktorý zomrel minulý týždeň,” povedal jeden miestny obyvateľ. Na mieste kostola by malo byť postavené parkovisko. Parížania na sociálnej sieti Twitter vystupovali proti demolácii a zdôraznili, ako vyzerajú symbolické udalosti po mrazivej vražde kňaza minulý týždeň.

Šéfka pravicovej Národnej fronty Marine Le Penová napísala na Twitteri: “Čo keby postavili parkovisko na mieste mešít salafistov, a nie našich kostolov?”

“Džihádisti podrezali hrdlo kňaza. Anne Hidalgová [starostka Paríža] im pomáha ničiť kostoly,” publikoval užívateľ X_av_.

Tim Dieppe, riaditeľ islamských záležitostí v kresťanskej organizácie, odsúdil spôsob, akým orgány zasiahli proti ľuďom prítomným na službe. Opísal predstavy o tom, čo sa stalo v kostole ako “veľmi silné” a “extrémne”.

Politický analytik z Marseille, Pierre Schweitzer, nezdieľa pobúrenie verejnosti, pretože majiteľ kostola mať zákonné právo ju zbúrať. “Ľudia, ktorí vlastnia kostol boli ochotní predať ho. Môžete si myslieť, že je to smutné, ale je to ich právo, je to súkromný majetok,” povedal Schweitzer s tým, že kostol bol postavený v 20. storočí a nie je historickou pamiatkou.

“Načasovanie nie je veľmi dobré, ale situácia s týmto kostolom prebieha už od roku 2010. Majitelia chcú mať právo to vykonať, je to ich právo.” Kostol bol oficiálne uzavretý od minulého roka.

Na záchranu kostola je potrebné vyzbierať sumu 3.000.000 €, hlási France TV Info. Vlastník nehnuteľnosti ho predal po tom, čo ho nedokázal spravovať. Avšak miestni duchovní hovoria, že nemajú kam ísť, ak bude kostol zničený.

“V tejto chvíli nám nikto neponúkol nič iné. Pravidelne organizujeme sobáše, krsty a najrôznejšie obrady. Nemôžeme to nechať len takto, ak nám nikto nič neponúkne. Alebo budeme oslavovať služby na ulici,” povedal parížsky arcibiskup Dominique Monseigneur Philippe.

Video búrania kostola:

https://www.facebook.com/426449100755941/videos/1169692489764928/