Zvolenský: EÚ by mala viesť s cirkvami skutočný, nielen formálny dialóg

572
Kultúra života

Podľa arcibiskupa Zvolenského by mala Európska únia viesť s cirkvami skutočný, nielen formálny dialóg. Nateraz sa zdá, že cirkvi sú v európskom sekularizovanom priestore nedocenené

Je nevyhnutné otvoriť diskusiu o prínose náboženstva pre identitu Európy. Uviedol to dnes predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský v rámci stretnutia predsedov biskupských konferencií strednej a východnej Európy, ktoré sa uskutočňuje v Bratislave.

“Európska únia by mala viesť s cirkvami skutočný, nielen formálny dialóg. Nateraz sa zdá, že cirkvi sú v európskom sekularizovanom priestore nedocenené. Je to tak pravdepodobne preto, lebo v Európe je rozhodujúcou ideou tolerancia, ktorá však vychádza zo všadeprítomného relativizmu a agnosticizmu,“ uviedol Zvolenský. Zdôraznil pritom, že demokracia žije z hodnôt, ktoré si sama vytvoriť nedokáže.

“Ak chceme rozprávať o našej identite je nevyhnutné obrátiť našu pozornosť k rodine, ktorá je privilegovaným miestom, kde sa naša identita vytvára a upevňuje,” zdôraznil. V Európskej únii sme však v súčasnosti podľa Zvolenského svedkami rozvratu rodiny a EÚ potrebuje rozumnú a presvedčivú demografickú politiku.

S príhovorom vystúpil aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko, ktorý zdôraznil, že Európa neprežije, ak nebude kresťanská a postavená na hodnotách porozumenia, lásky a dialógu. “Som hrdý na to, že žijem v štáte, kde v prevažnej miere žijú ľudia veriaci a kresťania,” vyhlásil Danko. Zároveň ubezpečil prítomných, že sa bude zasadzovať za to, aby sa hodnoty LGBTI nepresadzovali na Slovensku.

Zástupcovia biskupských konferencií budú počas dvoch dní debatovať na tému “Migračná kríza a rodina”. Stretnutie má byť príspevkom k hľadaniu východísk z krízy, ktorú sprevádza migračná vlna, z krízy rodín a prejavom úsilia o prehĺbenie spolupráce medzi krajinami strednej a východnej Európy.