Zverejnenie dokumentov z utajeného májového „Tieňového koncilu“ v Ríme

1,625
Neutral

 
Konferencie biskupov Nemecka, Švajčiarska a Francúzska zverejnili 15. júla dokumenty z kritizovaného „Tieňového koncilu“, ktorý sa 15. mája uskutočnil na Gregoriánskej univerzite v Ríme. Nemecké oddelenie Vatikánskeho rozhlasu uvádza, že dokument je teraz dostupný v nemčine, taliančine a francúzštine a obsahuje šesť referátov:

•   referát o slovách Ježiša o manželstve a rozvode

•   poznámky ku katolíckej biblickej hermeneutike

•   referát o sexualite ako o vyjadrení lásky

•   úvahy o teológii lásky

•   o dare života človeka

•   úvahy, ktoré majú byť príspevkom k teológii života (tzv. „theology of biography“)

Predseda Konferencie biskupov Nemecka, kardinál Reinhard Marx, vo svojom nedávnom vyjadrení v médiách vysvetlil, že zámerom bolo „uvažovať nad biblickými a teologickými podklady na tému Synody a hovoriť o problémoch týkajúcich sa súčasnej diskusie o manželstve a rodine“.

Riaditeľ nemeckého oddelenia Vatikánskeho rozhlasu, jezuita o. Bernd Hagenkord, ktorý sa tiež zúčastnil tohto májového stretnutia v Ríme a ktorý bol nedávno kritizovaný za svoje škandalózne šírenie homosexuálnej agendy v článku z 2. júla, sa o tomto súkromnom májovom stretnutí vyjadril takto:

Je dobré zápasiť. Toto povedal pápež František na konci októbrovej synody. Znepokojoval by sa, ak by takéhoto zápasu nebolo. […] Nanešťastie, mesiace medzi dvoma biskupskými synodami [2014 – 2015] neboli vždy zaplnené konštruktívnymi zápasmi; dosť často diskusiám vo vnútri Cirkvi dominovali polemiky. Kardinál Walter Kasper vie, o čom hovoríme. Iniciatíva, ktorú v máji ako Deň štúdia manželstva, pút, života a lásky, zorganizovali biskupské konferencie Francúzska, Švajčiarska a Nemecka, bola podobným experimentom. Nebolo príjemné čítať o tom, čo sa o tejto iniciatíve hovorilo; niektorí dokonca zašli až tak ďaleko, že nás podozrievali zo sprisahania.

Potom, čo o. Hagenkord odbil akokoľvek vážne kritické postrehy týkajúce sa tajnostkárskych spôsobov a nečestnosti (mali by sme pripomenúť, že kardinál Marx v deň stretnutia povedal rímskemu spravodajcovi Edwardovi Pentinovi, že je v Ríme kvôli „súkromným záležitostiam“, pričom sa ako predseda Konferencie biskupov Nemecka mal sám podieľať na organizácii tohto májového stretnutia), pokračoval v obraňovaní tajnostkárstva. To odôvodnil odvolaním sa na často kritizovaný, no nie celkom správny spôsob použitý počas poslednej synody v októbri 2014, počas ktorej boli držané v tajnosti aj jednotlivé referáty.

V najbližších dňoch prinesie LifeSiteNews niekoľko dôležitých vyjadrení týkajúcich sa tohto májového stretnutia, aby tak katolícky svet informovalo o širokej škále argumentov, ktoré sú pripravené na to, aby boli použité a rozširované pred a počas nadchádzajúcej synody biskupov o rodine so zámerom liberalizovať morálne učenie katolíckej cirkvi.