Zosnulý exorcista o. Amorth upozorňoval, že väčšina biskupov neberie zlých duchov vážne

1,685
Kultúra smrti

Ak by k nemu na spoveď prišli hoci aj všetci biskupi sveta, väčšine z nich by odmietol dať rozhrešenie, pokiaľ by neľutovali, že zanedbali svoju povinnosť, týkajúcu sa vyháňania diabla, uviedol zosnulý Otec Gabriele Amorth v rozhovore z roku 2000.

Otec Amorth zomrel začiatkom septembra vo veku 91 rokov. Od polovice osemdesiatych rokov bol exorcistom v Rímskej diecéze a vykonal desiatky tisícok exorcizmov.

Otec Amorth vyjadril svoj názor na väčšinu biskupov sveta v rozhovore s Johnom L Allenom mladším, v roku 2000. Podľa slov Allena, mu Otec Amorth stihol medzi vykonávaním exorcizmov poskytnúť 30-minútový rozhovor. Privítal ho v taliančine, komentárom o prípade, od ktorého práve prišiel: „Je to veľmi ťažký prípad, ale v poriadku, pokračujme!“

Ktovie, či by mal Otec Amorth podobný názor na biskupov aj dnes (16 rokov po tomto rozhovore). Odvtedy však počet exorcistov na svete prudko vzrástol a to aj vďaka tomu, že Vatikán ponúka kurzy pre exorcistov. Zvlášť pápež František káže o realite démonizmu tak často, že sekulárne médiá sa čudujú “Prečo je pápež František taký posadnutý diablom?

Podľa Katechizmu, môžu vykonávať exorcizmus len biskupi alebo kňazi, ktorých určí biskup (KKC 1673). To isté uvádza aj Kódex kánonického práva (KKP 1172 §1). Takže ak niektorý z biskupov neverí v zlých duchov alebo v exorcizmus, prípadne si myslí, že to nie je dôležité, nikto v jeho diecéze nebude mať právomoc vykonávať túto veľmi dôležitú úlohu pre Cirkev.