Zlo treba otvorene pomenovať

1,297
Neutral

Kardinál Mauro Piacenza stojaci na čele  Apoštolskej penitenciárie vo Vatikáne hovorí, že hlavným spôsobom, ako bojovať proti zlu, je otvorene ho pomenovať. Hovorí tiež, že ospravedlňovať hriech je rovnako ťažkým previnením, ako zlyhať pri jeho rozpoznávaní.

V rozhovore o sviatku Nepoškvrneného počatia Panny Márie, ktorý katolíci oslavujú 8. decembra, kardinál Piacenza pre tlačovú agentúru Zenit povedal, že nebyť priamy vo veci hriechu či hľadať spôsoby, ako ho ospravedlniť, je jednoducho modernizovanou obdobou ranej herézy, čo bráni samotnému vykúpeniu ponúknutom Kristovým ukrižovaním.

Prvým spôsobom, ako „odolať zlu,“ je spoznať ho,“ povedal. Bez klamu ho nazvať vlastným menom“.

Dá sa povedať, že najväčšímom hriechom je nespoznať hriech a vytvoriť si vlastné spôsoby sebaospravodlivenia, ktoré v skutočnosti robia kríž nášho Pána Ježiša Krista zbytočným,“ pokračoval kardinál.Sú vždy aktualizovanou a viac alebo menej zamaskovanou verziou starovekej gnostickej herézy“.

Kardinál sa stal hlavným penitenciárom Vatikánskej Apoštolskej Peniteciárie po tom, čo ho Svätý Otec František presunul z úradu prefekta Kongregácie pre klérus, a to len pár mesiacov po tom, čo stal pápežom.