Ženatí kňazi? 10 vecí, ktoré treba mať na pamäti

1,656
Milko Kostovič
Kultúra života

Prinášame vám pohľad katolíckeho kňaza, kovertitu z anglikanizmu, otca Dwighta Longeneckera (ktorý rodinu má a je ženatý). Vnáša svoj pohľad do témy, o ktorej sme vás informovali informovali TU. - pozn. šéfredaktora

Pápež František povedal, že možno zváži vysvätenie niektorých ženatých mužov.

Je tam veľa priestoru na zmätok. Takže tu je desať vecí, ktoré si treba zapamätať v súvislosti s touto záležitosťou. 

  1. Pre kňazov je celibát disciplínou, nie doktrínou - Pápež nemôže zmeniť doktrínu. On môže zmeniť disciplínu. Disciplína je niečo ako to, ktorú liturgiu používaš, aké sú pravidlá pôstu, abstinencie a celibátu pre kňazov. To je samozrejme niečo, čo sa dá zmeniť, pretože Cirkvi východného rítu majú ženatých kňazov a aj preto, že ľudia ako ja (bývalí anglikánski kňazi, ktorí sú ženatí) môžu získať výnimku zo sľubu celibátu, aby boli vysvätení.  
  2. Sv. Peter bol ženatý - Ježiš uzdravil svokru Petra, (Mt. 8:14-15) takže ak máte svokru, musíte byť ženatý. Niektorí ľudia tvrdia, že Peter bol vdovec, ale zrejme jeho žena bola stále nažive a cestovala s ním na jeho misionárskych cestách. (1 Kor.9:5)
  3. Kňazi sa nesmú oženiť - Pápež nehovorí o tom, že otec McGee môže odrazu chodiť na romantické schôdzky. Kňazi, ktorí prijali sľub celibátu sa nebudú môcť znova oženiť, ak dôjde k zmene pravidiel. 
  4. Ženatí muži môžu byť vysvätení - Toto je disciplínou vo východných ortodoxných cirkvách: kňazi sa nesmú oženiť, no ženatí muži možu byť vysvätení. Pápež navrhuje, že za určitých okolností môžu byť ženatí muži vysvätení za kňazov.  
  5. Viri Probati sú kandidátmi - Toto je latinčina pre starších, testovaných mužov. Myšlienkou je, že niektorí ženatí muži, ktorí majú pevné a stabilné manželstvá a ktorí sú pravdepodobne finančne nezávislí a majú vyrastené deti, by mohli byť vysvätení za kňazov. 
  6. Rozhodovala by miestna cirkev - Ak by prešla takáto zmena, tak by pápež pravdepodobne delegoval rozhodnutie na miestne konferencie biskupov. Tam, kde by bol nedostatok kňazov, by sa mohli rozhodnúť vysvätiť preverených, starších, ženatých mužov.
  7. Ak ovdoveli, nemali by sa znova oženiť - Toto už je dnes pravidlom nielen pre mužov, ako som ja, ktorí sú ženatí, ale aj pre ženatých diakonov. 
  8. Celibát bude stále normou - Celibát bude stále normou. Avšak jednou nevýhodou tejto zmeny by bolo pravdepodobne to, že by sme videli pokles povolaní mladých kňazov. Mladí muži by sa pravdepodobne rozhodli oženiť s nádejou, že neskôr jedného dňa by sa mohli stať kňazmi. 
  9. Náboženskému životu by to prospelo - Vo východnej ortodoxnej cirkvi sú všetci kňazi v celibáte mníchmi. Patria do spoločenstva. Javí sa to ako zdravé pravidlo. "Pre človeka nie je dobré byť sám." Tí, ktorí sú v celibáte sa budú prikláňať k rehoľnému rádu a možno tým rozšíria miestne členstvo. 
  10. Možno to pomôže. ale nebude to všeliekom - Určite môžeme využiť viacerých kňazov a starší muži (veľa z nich už je diakonmi) by boli určite prínosom. Ale skutočná obnova kňazstva je vždy duchovná- nie je iba praktickou a pragmatickou zmenou.  


Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.