Zatknutý potratár sa učil robiť interrupcie z Youtube

780
Kultúra smrti

Za posledné dva týždne boli odhalení traja nelegálni vykonávatelia potratov. Posledného z nich, michiganského potratára Michaela Rotha, vyšetrujú kvôli nelegálnym potratom, ktoré robil vo svojom aute. Preto mu začiatkom týždňa prehľadali federálni agenti dom a kanceláriu. Podľa novinovej reportáže zverejnenej na stránke fox2detroit.com boli na vykonané dve prehliadky, vďaka ktorým boli z domu získané tašky plné dôkazov.

Roth ešte nebol obvinený.

Celé vyšetrovanie sa začalo kvôli autonehode spred dvoch týždňov, pri ktorej Roth vážne zranil dieťa so špeciálnymi potrebami. Jeho auto bolo zabavené, a keď ho verejní činitelia prehľadali, objavili tam 14 umelých nádob, ktoré obsahovali niečo čo sa podobalo na telá potratených detí. Boli tam aj lekárske pomôcky a obrovské množstvo Fentanylu, najpoužívanejšieho lieku na upokojenie žien pred potratom.

Roth má za sebou dlhú históriu pokazených interrupcií a lekárskych disciplinárnych konaní. V decembri v roku 2012 dostal napomenutie a pokutu 2 000 dolárov. Dôvodom bolo jeho nezvládnutie potratov v priebehu druhého trimestra tehotenstva ženy s názvom D&E. V roku 2004 bola Rothovi udelená podmienka po dobu šiestich mesiacov s pokutou 15 000 dolárov. Takto splnil svoj sľub, že nebude vykonávať potraty mimo atestovaných kliník, nemocníc alebo ordinácií.

Rothova žena požiadala 1. marca 2005 o zákaz priblíženia svojho manžela. Údajne žila v neustálom strachu, že ju Roth napadne alebo zraní. Kým ich rozviedli, ostala zamknutá v suteréne ich domu.

[Viac informácií o Rothovi tu.]

"Dúfame, že polícia Rothovi čím skôr prečíta jeho práva a zoberie ho preč," povedal Troy Newman, predseda Záchranného Zásahu (Operation Rescue). "Je jasné, že keď robí potraty vo svojom aute, je pre verejnosť smrteľne nebezpečný. Niekedy je väzenie jediný spôsob, ako zastaviť takéhoto potratára, ktorý sa vysmieva zákonom."

Začiatkom týždňa podal Záchranný Zásah správu o zatknutí muža a ženy v Južnej Karolíne, ktorí tiež vykonávali nelegálne potraty vo svojom aute. Zástupcovia šerifa získali z auta dôkazy, vrátane zakrvavených potratových nástrojov, na ktorých ešte bolo tkanivo.

Tretí nelegálny potratár bol odhalený 30. septembra 2015 v Las Vegas v Nevade. Vyšetrovanie odhalilo, že Rick VanThiel (52) robil potraty a iné lekárske procedúry v prívese umiestnenom za jeho domom. Tvrdil, že vie vyliečiť pohlavné choroby, dokonca aj AIDS. Vykonával tam tiež niektoré stomatologické zákroky, napríklad trhanie zubov.

VanThiel si získaval pacientov vďaka reklame na stránke Craig’s List a na ďalších internetových stránkach ako kinkymed.com. Tu využíval hodnotenia pacientov ohúrených jeho bezkonkurenčnými cenami - 200 dolárov za potrat. Keďže neveril štátu, chcel to mať vyplatené v striebre. Považoval sa za nezávislú jednotku a nepodriaďoval sa štátu ani federálnym zákonom.

VanThiel povedal, že sa učil, ako robiť potraty a iné zákroky, z videí na Youtube.

"Nepozriete si len jedno, ale možno 20 alebo 25, tak ako ja", povedal Van Thiel počas interview vo väzení. "Skoro všetko, čo chcete vedieť sa dá naučiť z videí na YouTube a zadarmo."

VanThiel sa vraj priživoval na nepoistených a ilegálnych obyvateľoch krajiny.

Tento muž bol obvinený z lekárskeho ordinovania bez licencie, z prechovávania narkotík a nelegálnej držby zbrane, keďže mal kriminálnu minulosť. Zároveň bol už päťkrát odsúdený, a to v Kalifornii a Nevade. Dôvodom bolo ublíženie na zdraví, napadnutie, krádež a lúpež. V minulosti bol tiež zapletený do obchodovania s pornografiou.

Prečítajte si Van Thielov zatykač a povolenie na prehliadku, ktoré predchádzalo jeho zatknutiu. (Ale len v tom prípade, ak na to máte žalúdok.)

"Toto hrozné odhalenie o sfušovaných potratoch sa odohralo v oblastiach, kde je dostatočný počet potratových kliník. Či už išlo o potraty v Las Vegas, "experta" v Detroite alebo o pár chytený v Južnej Karolíne. Teda príčinou nie je nedostatočný prístup k potratom. Je to len o ohavných, finančne zle situovaných ľuďoch, ktorí sa živia na zúfalstvách iných", povedal Newman. "Súdne stíhania týchto šarlatánov sú jednoznačne nevyhnutné. Očakávame tiež, že zákon presadí, aby boli zatknutí a stíhaní aj tí, ktorí porušujú zákon, i keď majú lekárske licencie,. Príkladom sú vedúci Plánovaného Rodičovstva (Planned Parenthood), ktorí nelegálne obchodovali s časťami tiel potratených detí. Takto chceme dať vykonávateľom potratov najavo, že nie sú viac ako zákon."

[Oprava: Rothova žena požiadala o zákaz priblíženia svojho muža v roku 2005 a nie v roku 2015, ako to bolo uvedené v predchádzajúcich verziách tohto príbehu.]