Za zosmiešňovanie viery hrozí fanúšikovi pokemonGO väzenie

852
Jakub Betinský
Kultúra života

Mladý muž bol v Rusku zatknutý po tom, ako na YouTube uverejnil svoje video, kde hral PokémonGO v kostole. Teraz mu hrozí väzenie až na 5 rokov.

 

V tomto urážlivom videu (upozornenie: video obsahuje vulgarizmy), 21 ročný Ruslan Sokolovsky najprv vysvetľuje, ako môže byť niekto pokutovaný alebo uväznený ak hrá PokémonGO v kostole. Podľa toho, čo čítame v anglických titulkoch k tomuto videu (mladík hovorí po rusky), povedal, že “pre mňa je to ch***v***, pretože koho by ste už len urazili, ak by ste kráčali po kostole so svojim smartfónom? Prečo by vás k**** za toto mali zavrieť?” A tak sa rozhodol otestovať zákon a zahrať si PokémonGO v kostole Všetkých svätých v ruskom Yekaterinburgu.

 

Video ho následne ukazuje, ako sa hrá na rôznych miestach kostola hovoriac, že ortodoxná hudba je nudná a že v kostole sa nachádza Pokémon telocvičňa (ktorá sa vzťahuje na túto hru).

 

V asi najurážlivejšej časti videa Sokolovsky najprv ukazuje, ako sa hrá a v pozadí znie ortodoxný hymnus. Potom dodáva posmešným tónom pieseň, v ktorej hovorí: “Môj sk****** boh, toto je k*** skvelé.”

 

Sokolovsky potom opustil kostol a zdá sa, že bez toho, že by s kýmkoľvek interagoval, vzhľadom na to, že sa vo vnútri hral. Po tom, ako toto video 11. augusta uverejnil pre svojich takmer 300 tisíc YouTube odberateľov, ho ruská polícia zatkla. 

 

Minulú sobotu polícia vydala stanovisko, v ktorom povedala, že Sokolovsky bol obvinený z “podnecovania nenávisti a urážania náboženskej citlivosti,” bude zadržaný aspoň na dva mesiace a mohol by byť uväznený až na 5 rokov.

 

Kresťania po celom svete reagujú ma túto obľúbenú hru rôzne. Kolínska katedrála v Nemecku najala právnikov, aby prinútila tvorcov tejto hry odstrániť tie hracie prvky, ktoré by sa nachádzali na pozemku kostola. Iní katolíci vidia hru ako príležitosť na evanjelizáciu.

 

 

 

Tu nájdete video na YouTube, ktoré dostalo Sokolovskeho do problémov (upozornenie: video obsahuje vulgarizmy):

 

https://www.youtube.com/watch?v=PfMn1yahGYk

 

Čo si o tejto situácii myslíte? Dajte nám vedieť v komentároch na Facebooku!