"Za bezdomovcov môže HAZARD", kritizuje novelu ZÁKONA Charita

2,293
Kultúra smrti

Podľa katolíckej charity sú jej útulky plné patologických hráčov. Náklady štátu na poskytovanie sociálnych služieb v útulkoch sa vraj vyrovnajú sume, ktorá sa vráti na daniach za jeden automat.
BRATISLAVA 24. októbra (WEBNOVINY) - Slovenskej katolíckej charite (SKCH) sa nepáči novela zákona o hazardných hrách, ktorú minulý týždeň poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Charita kritizuje najmä to, že po novom už na vytlačenie hazardu z obcí nebude stačiť všeobecne záväzné nariadenie, ale bude musieť byť podmienené aj referendom.

"Podľa našich štatistík sa až 30 percent ľudí ocitlo na ulici pre hracie automaty. Snaha získať finančné prostriedky týmto spôsobom ich privádzala do väčších a väčších strát, prišli preto o všetko a skončili na ulici," hovorí generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

Ako dodal, keďže títo ľudia prišli takmer o všetko, štát musí zaplatiť výdavky súvisiace so zabezpečením ich základných životných potrieb. Zámer vlády bude mať preto podľa jeho slov negatívny dopad nielen na jednotlivcov, ale dotýka sa celej spoločnosti. "Náklady, ktoré štát vynaloží prostredníctvom samospráv na poskytovanie sociálnych služieb v útulkoch a nocľahárňach, sa pohybujú od 1 500 do 2 000 eur ročne na jednu osobu. Je to približne suma, ktorú dostane štát na daniach za jeden herný automat," upozorňuje Gumulák.

Financie od štátu však aj tak podľa neho nestačia na pokrytie všetkých nákladov a charity preto doplácajú na starostlivosť o bezdomovcov najmä z cirkevných zbierok organizovaných v kostoloch. Charita tiež poukazuje na to, že k diagnóze patologického hráčstva sa najmä v prípade Rómov pridružujú aj problémy s prekvitajúcou úžerou, vážnym problémom sú tiež nebankové subjekty.

"Mnohí ľudia tak prišli pre niekoľkotisícové pôžičky o svoje byty. Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala, že ochráni nízkopríjmové skupiny pred subjektmi, ktoré poskytujú pôžičky hraničiace s úžerou. Dúfali sme, že sa dočkáme konkrétnych opatrení aj v tomto smere," dodal Gumulák.