Západ vnucuje Afrike používanie neúčinnej antikoncepcie

1,328
Kultúra smrti

Editoriál uverejnený v jedných z popredných ugandských novín odsúdil presadzovanie používania vnútromaternicového telieska a ďalších dlhodobo pôsobiacich reverzibilných antikoncepčných prostriedkov v tejto krajine ako formu kontroly obyvateľstva kolonialistami.

Článok bol uverejnený v novinách New Vision, ktoré samy seba uvádzajú ako „Popredný ugandský denník“. Po preložení do lámanej angličtiny bol článok zverejnený online. Článok oponuje častému tvrdeniu, že Afričania a ľudia hnedej pleti vôbec, zúfalo žiadajú, aby bola v treťom svete zaistená nenaplnená potreba“ antikoncepcie.

Programy, ktoré majú presvedčiť africké ženy, aby používali vnútromaternicové teliesko alebo iné formy antikoncepcie, „sú projektami multimiliardárskych medzinárodných agentúr, ktoré tieto prostriedky distribuujú pod zámienkou pomoci chudobným krajinám s kontrolou pôrodnosti,“ napísal Stephen Wabomba.

Používanie vnútromaternicového telieska vedie k zvýšenému „šíreniu pohlavne prenosných ochorení/ HIV/ AIDS, infekcií alebo zvýšenému výskytu panvových infekcií,“ či iných ochorení. Vnútromaternicové teliesko, ktoré je zavedené do vnútra maternice a môže na jedno použitie fungovať roky, neposkytuje ochranu pred pohlavne prenosnými ochoreniami a často nezabráni ani oplodneniu.

Západné vlády a mimovládne organizácie sú si dobre „vedomé vedľajších účinkov, no aj tak nám tieto prostriedky vnucujú senzačnými marketingovými stratégiami, keď vyhlasujú, že v Ugande je nenaplnená potreba antikoncepcie“.

Namiesto toho Wabomba navrhol používanie metód prirodzeného plánovania rodiny ako „najlepšiu alternatívu“ pre zosobášené páry, ako aj lepšie „financovanie výchovy k zdržanlivosti a abstinencii v Ugande“.

Vyzval každého občana Ugandy, „aby sa stal milovníkom života“ a „ochrancom tichých a bezbranných nenarodených detí, ktoré každý deň umierajú pri potratoch.“

Wabomba ako riaditeľ centra pre pomoc v tehotenstve v meste Jinja, ktoré je druhým najväčším mestom v Ugande, sa sám riadi týmito slovami a radami. Mesto Jinja má obyvateľov 87 000 obyvateľov a leží na brehoch jazera Lake Victoria.