Zákaz křížov v školách sa šíri v európe. Talianko, Španielsko, kto bude další?

1,401
Kultúra smrti

Madrid - Španielsko, v ktorom rímskokatolícke štátne náboženstvo vyznáva väčšina obyvateľov, riešia rovnaký problém s krížmi v školách ako pred nedávnom v Taliansku.

Španielsky parlament už urobil prvé kroky k ich zákazu v školách. Včera totiž poslanci v parlamentnom výbore schválili návrh, v ktorom požadujú po vládnom kabinete, aby na španielske školy aplikoval rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, ktorý kríže v talianskych školách zakázal.

O návrhu sa v španielskom parlamente zasadila niekoľko týždňov po vynesení rozsudku súdu ľavicová strana Republikánska ľavica Katalánska (ERC). V parlamentnom výbore potom návrh podporili vládnu socialisti, proti sa vyslovili opozičný konzervatívny ľudovci. Návrh prešiel v pomere dvadsať hlasov ku šestnástim.

Európsky súd pre ľudské práva na začiatku novembra rozhodol, že sa kríže zo stien tried v talianskych školách musia odstrániť. Mohli by totiž ovplyvňovať vzdelávanie detí, porušovať ich právo na slobodu náboženského vyznania a právo rodičov vychovávať si svoje potomstvo podľa vlastného presvedčenia.

Súd tak vyhovel dlhoročné žiadosti Soil Lautsiovej, ktorá chcela po talianskej vláde, aby z verejných škôl kríže odstránili, pretože tým narúšajú svetské princípy, ktoré by mali vo verejných školách fungovať.

Rozsudok vyvolal búrku nevôle

Proti rozhodnutiu európskeho súdu ostro zareagovali španielske organizácie združujúce súkromné školy. Podľa nich je neprijateľné a prekvapujúce. Ak by niečo také prebehlo aj v Španielsku, dôrazne by vraj proti tomu protestovali.

V Taliansku sa proti rozsudku súdu postavili všetky politické strany okrem extrémnej ľavice. Krajina totiž kríž považuje nielen za náboženský symbol, ale aj za kultúrny a historický znak vyjadrujúci identitu Talianska. Rozsudok odmietol aj Vatikán, Poľsko a ďalšie krajiny, kde prevažuje katolícke náboženstvo.


Poľsko chráni kríže rezolúciou

Poľskí poslanci sa po vyhlásení rozsudku európskeho súdu začali zaoberať tým, ako vyjadriť svoj nesúhlas a znepokojenie. Prijali preto rezolúciu, ktoré má právo Poľska vešať kríže vo verejných školách ochrániť. Rezolúcia ale podľa slovenského denníka Pravda nemá žiadnu právnu váhu.

Svoj negatívny postoj k rozsudku súdu vyjadril aj poľský prezident Lech Kaczynski. Podľa jeho vyhlásenia Poľsko nikdy nebude súhlasiť s odstránením krížov zo štátnych škôl a podobné nariadenie, ako vydal Európsky súd pre ľudské práva pre Taliansko, vraj nikto v Poľsku akceptovať nebude.