Záborská neskáče do vlasov, ale má zásadné výhrady voči iniciatívnej správe

1,616
Kultúra života

 
Voči iniciatívnej správe pani Flašíkovej-Beňovej mám zásadné výhrady. Spochybňuje nezávislosť súdnej moci, snaží sa zasahovať do kompetencií národných štátov a zavádza práva, ktoré nemožno ani pri najlepšej vôli považovať za základné.
 
Aplikovanie ľudských práv je v kompetencii súdov. Takzvané "priebežné hodnotenie súdnictva" by viedlo k známkovaniu súdnych rozhodnutí neziskovými organizáciami a inými inštitúciami. Pýtam sa: Na základe čoho? Jedine za základe vlastnej interpretácie práva.
Spravodajkyňa je hrdá na to, že v jej správe sa prvýkrát uvádzajú témy reprodukčného zdravia, sexuálnej výchovy, plánovaného rodičovstva a uplatňovanie legislatívy legálnych interrupcií. No tieto témy sú vo výlučnej kompetencií členských štátov. Do agendy základných práv EÚ nepatria, rovnako ani požiadavka zavedenia manželstva osôb rovnakého pohlavia. A právo na eutanáziu nie je ani základným, ani európskym, ani univerzálnym ľudským právom.
 
Počas predchádzajúcich mesiacov pani Flašíková-Beňová odmietla konštruktívnu diskusiu. Môj návrh začleniť do správy aj odsek o chudobe ako prekážke pri využívaní základných práv zamietla napríklad bez zaváhania.
 
V médiách spravodajkyňa neváhala označiť ľudí za bigotných a zaostalých len preto, že sú katolíci a nemajú rovnaké názory ako ona. Jej správa pritom žiada trestné stíhanie "nenávistných prejavov (hate speech)". Ak to myslí vážne, mala by zmeniť slovník, inak sa sama vystavuje riziku trestného stíhania.