Záborská: Európska komisia podporuje potraty

1,500
Kultúra smrti

Európska komisia (EK) poskytuje každoročne milióny eur organizáciám, ktoré vykonávajú a propagujú potraty v rozvojových krajinách. Upozornila na to poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Anna Záborská.
Otázka potratov patrí medzi výlučné kompetencie členských štátov, takže EK s veľkou pravdepodobnosťou koná mimo rámec európskeho práva. Na seminári o sexuálnom a reprodukčnom zdraví a právach v rozvojových krajinách to v utorok uviedla Sophia Kubyová, riaditeľka organizácie European Dignity Watch.
 
Na podujatí, ktoré je súčasťou Európskeho týždňa pre život v Európskom parlamente, vystúpila aj slovenská europoslankyňa Anna Záborská.
 
"Slovenské humanitárne organizácie bojujú o každé euro, aby mohli prevádzkovať skromné nemocnice v Afrike či Ázii, ktoré zachraňujú ľudské životy. Komisia zatiaľ dáva milióny na zabíjanie ešte nenarodených detí, často v tých istých rozvojových krajinách," upozornila slovenská europoslankyňa.
 
Záborská, ktorá je členkou Rozvojového výboru Európskeho parlamentu uviedla, že sa ako poslankyňa tejto inštitúcie obráti na Európsku komisiu a bude sa pýtať, koľko peňazí z balíka európskej rozvojovej pomoci poskytla medzinárodným potratovým organizáciám a ktorá európska právna norma jej to umožnila.
 
Tým, že EÚ rozvojovú pomoc podmieňuje liberalizáciou potratov, vyvoláva v mnohých rozvojových štátoch podozrenie, že sa snaží presadzovať kultúrnu hegemóniu, myslí si Záborská. To má podľa nej za následok posilňovanie vplyvu ázijských darcov, predovšetkým v Afrike.
 
"Môže niekto obviňovať Afriku, že sa chce vyhnúť tomuto novému druhu kultúrneho, ekonomického a sociálneho imperializmu, najmä keď zaváňa dvojitými štandardami a nerieši skutočné potreby?", uviedla vo svojom vystúpení Theresa Okaforová, riaditeľka nigérijskej organizácie Liga pre život.
 
Záborská upozornila, že takzvané "právo na potrat" nepatrí medzi ľudské práva a žiaden medzinárodný dokument ani zmluva nedáva štátom povinnosť financovať alebo propagovať potraty.
 
"Umelo vyvolaný potrat nepatrí ani medzi reprodukčné práva ženy. Naopak, právo každého človeka na život a ochrana života dieťaťa pred aj po narodení patria k základným ľudským právam," povedala slovenská europoslankyňa.