Weisenbacherovu učebnicu proti konšpiráciám preverí štátna komisia. Podozrivý je z plagiátorstva

1,528
Kultúra smrti

Autora učebnice Petra Weisenbachera obvinili z vykrádania textov
 
O učebnici Dôveruj ale preveruj, ktorá mala varovať žiakov pred konšpiračnými teóriami, sme písali TU. Autora učebnice Petra Weisenbachera obvinili z vykrádania textov. Inštitút ľudských práv, ktorý učebnicu vydal z MV SR, v nej totiž použil texty iných autorov a neoznačil ich ako citácie.
 
 
Na vykrádanie textov upozornila Irena Biháriova z mimovládnej organizácie ľudia proti rasizmu. Weisenbacher mal skopírovať texty s jej knihy Cyberhate. Ako sa Biháriova vyjadrila pre denník SME: “sú to naozaj hutné texty, ktoré prevzal štýlom ctrl+c – ctrl+v, neunúval sa ani meniť štylistiku. Na plagiátorstvo sa rozhodla upozorniť po tom, čo autor po jej upozorneniach neprejavil žiadnu sebareflexiu, podľa neho totiž publikácia nemá vedecký zámer, a preto sa domnieval, že nie je potrebne uvádzať citácie.
 
Rovnakým štýlom prebral texty aj od ďalších autorov. Ministerstvo vnútra, ktoré poskytlo na učebnicu dotáciu, sa tak rozhodlo túto publikáciu preveriť. Autorovi tak hrozí, že bude musieť dotáciu 5300 eur vrátiť.
 
Učebnica vydaná Inštitútom ľudských práv mala za cieľ varovať žiakov pred konšpiračnými teóriami a pomôcť zorientovať sa im pri formovaní svetonázoru. Školáci totiž podľa autora môžu poľahky uveriť senzáciám na internete, napríklad o tom, že o svetovom dianí nerozhodujú nami volení politici ale finančne skupiny v pozadí.
 
Názov učebnice Dôveruj ale preveruj sa tak ukázal ako mimoriadne priliehavý. To, že jej obsah preverila Weisenbacherová kolegyňa z ľudskoprávneho sektora, pani Biháryová, mu však asi nebude veľmi po chuti.
 
Bloger Bránik vo svojom blogu uvádza jej vyjadrenie: „subjekt, ktorý zastupuje mimovládny ľudskoprávny sektor, sa dopúšťa minimálne parazitizmu na práci iných subjektov, a v tomto prípade aj krádeže duševného vlastníctva. Ako môže byť takýto subjekt kredibilný pre tému ľudských práv, keď jej týmto práveže škodí a koná v rozpore s hodnotami, ktoré máme chrániť? Aký má naša téma z neho osoh, keď funguje štýlom, že vykráda analýzy iných subjektov, vydáva ich za svoje, a ešte si za to berie peniaze?“ …nekladie si servítku pred ústa Biháryová.
 
Peter Weisenbacher, šéf Inštitútu pre verejne otázky, sa zviditeľnil svojím vyhlásením „vojny proti kresťanom“, podporou dúhových Prideov v Bratislave a naposledy aj svojim konfliktom s blogerom Bránikom, ktorý ho na základe udalostí, ktoré preukazuje v svojom blogu, označil za klamára. Nálepka vykrádača textov a plagiátora bude tak ďalšou do tejto jeho zbierky.
 
Boris Garman