Washington Post: Čistota Panny Márie je urážkou pre obete znásilnenia

1,214
Kultúra smrti

Tohtoročná vojna liberálov proti Vianociam nabrala bizarné črty. Čistota a neporušenosť Panny Márie je vraj urážkou pre obete znásilnenia.

článku pod názvom: “Naša kultúra čistoty oslavuje Pannu Máriu. Mňa, ako obeť znásilnenia, to uráža”, Ruth Everhartová vysvetľuje, že obzvlášť v advente sa Mária stáva “problémom pre kresťanov” kvôli jej neporušenej čistote.

“Mária nastavila príliš vysokú latku, neprekonateľnú”, píše Everhartová. “Teraz my ostatné sa máme snažiť byť pannami a matkami v rovnakom čase.”

Obzvlášť to bolo pre ňu ako obeť znásilnenia mimoriadne ťažké, a podľa jej slov sa práve kvôli tomu stala pastorkou, aby sa zmierila s príbehom Márie.

Everhartová píše, že nekladie všetku vinu za jej nešťastie Panne Márii. “Vlastne, to nie je Máriina chyba, je to Cirkev, ktorá vmanipulovala Máriu do modelu čistoty”, šokujúco prehlasuje autorka:

“Mária nie je zodpovedná za to, čo sme my s jej príbehom urobili. Kultúra Cirkvi sa príliš sústredila na panenstvo a urobila z nej idol sexuálnej čistoty.”

Podľa Everhartovej je chybou kresťanov, že sa ľudia cítia nečistí. “Možno by sa cirkev mala opýtať “vlastníkov tiel” na ich vlastné skúsenosti”, píše autorka, ako keby ľudia v cirkvi žili mimo tela. “Mať telo je ťažké. Robíme aj chyby”, dodáva, čo tiež nie je nič nové pre kresťanov. Podľa nej je to vina kresťanov, že sa ľudia cítia hriešni, či špinaví pre telesné hriechy.

Obraciac sa k Panne Márii sa Everhartova pýta: “Ako sa cítiš, keď vidíš, čo s tebou urobila patriarchálna spoločnosť?” Dobre, že jej Mária neodpovedá. Mohlo by ju pokúšať odpovedať, že sa mala omnoho lepšie v rukách “patriarchátu”, než v rukách feministiek, ktoré obracajú jej príbeh na politickú agitáciu, a demotiváciu pre mladých.