Warren Buffett míňa stovky miliónov na zaplatenie potratov po celom svete

2,078
Kultúra smrti

OMAHA - Podľa novej správy v National Review daroval miliardár a investor Warren Buffett vyše 100 miliónov dolárov pre pro-potratové-skupiny, z ktorých mnohé priamo platia potraty žien.

83-ročný Buffett je podľa Forbes štvrtým najbohatším človekom na svete. V roku 2012 bol v USA filantropom „číslo 1“. Slávne prisľúbil rozdať pred smrťou na charitu 99 percent svojho predpokladaného 60 miliárd dolárového majetku.

Buffettova dobročinná štedrosť má však i temné stránky. Ako zanietený propagátor kontroly populácie používa svoju charitatívnu nadáciu na to, aby nalial každoročne desiatky miliónov dolárov do pokladníc potratárov, veľa z toho vo forme priameho financovania skutočných potratov. Len v roku 2011 dal 115 miliónov dolárov skupinám obhajujúcim potraty. Veľká časť z toho šla organizáciám, ktoré platia potraty ženám s nižšími príjmami.

„Buffett nie je široko známy ako obhajca potratov, ale jeho príspevky prevyšujú i známejších členov pro-choice hnutia,“ napísal autorka správy Betsy Woodruffová. Autorka zozbierala toľko finančných údajov, koľko len mohla o Buffettových daroch pro-potratárom nájsť. Informácie, ktoré ako povedala, bolo často ťažké nájsť, pretože Buffett sa snaží udržať svoje úsilie o populačnú kontrolu skryté.

Po preskúmaní údajov Woodruffová napísala: „Je jasné, že nadácia vlieva milióny do pro-choice organizácií s osobitným zameraním na financovanie potratov. Okrem financovania všeobecných zdravotných organizácií žien a niektorých politických skupín, Buffett prispieva veľkoryso organizáciám, ktoré používajú svoje prostriedky najmä na to, aby pomohli ženám zaplatiť za potraty.“

Napríklad  v roku 2010 dal Buffett 21 miliónov dolárov Národnej Potratovej Federácií Hotline fond, ktorá dotuje ženy, ktoré chcú potraty, ale nemôžu za ne zaplatiť. Organizácia má ročný prevádzkový rozpočet vo výške asi 26 miliónov dolárov.

V roku 2011 dal Buffett 40 miliónov dolárov na Plánované rodičovstvo a ďalší milión na program Access Abortion Project (Projekt na dostupnosť potratu), ktorý sa snaží rozšíriť potrat do miest, ako sú katolícke nemocnice a spoločensky konzervatívne komunity, kde je táto prax zakázaná alebo je od nej odrádzané. Jeden milión daný pre AAP predstavuje asi jednu tretinu ich príjmov za celý rok. Táto skupina tiež používa finančné prostriedky na podporu potratov tehotných žien.

Ale Buffetove financovanie potratov sa neobmedzuje iba na americké skupiny. Jeho nadácia dala 16 miliónov dolárov potratovému konglomerátu DKT International, ktorý sa na svojich internetových stránkach vychvaľuje, že v priebehu minulého roka potratil 1,2 milióna nechcených detí v Indii, Etiópii, Mozambiku a inde. Buffett tiež silne financoval Gynuity Health Projects, kampaň za prinesenie potratovej drogy RU-486 do rozvojových krajín.

Woodruffová napísala: „Toto je len zlomok z podpory, ktorú Buffett posiela organizáciám, ktoré chcú, aby bol potrat lacnejší, dostupnejší a menej politicky toxický. Buffett dôsledne mlčí ohľadom problematiky potratov. Radšej koná, než aby hovoril. Ale pohľad na jeho „charitatívne“ darcovstvo naznačuje, že pro-potratové hnutia nemajú lepšieho spojenca ako milovaného Cornhuskerského miliardára.