Vzostup katolíckej pravice vo Francúzsku

1,122
Matej Trančo
Kultúra života

Po rokoch potratov, homosexuálnych "manželstiev" a migrantského násilia majú toho francúzski Katolíci už dosť.

Pred pár rokmi Le Front National alebo National Front Party of France bola vnímaná ako silno pravicová okrajová skupina, ktorá nestála za zváženie. V súčasnosti Marine Le Pen, katolícka hlava populistickej strany fungujúcej na platforme názorov proti EÚ a imigrácii, je vážnym uchádzačom v nadchádzajúcich francúzskych prezidentských voľbách. Rovnako tak aj François Fillon chystajúci ujať sa vedenia v prezidentských voľbách na jar budúceho roka.

V nedávnom prekvapivom prieskume verejnej mienky Le Pen zvíťazila nad svojimi konkurentami so ziskom 28 bodov, celých osem bodov pred Nicolasom Sarkozym, bývalým prezidentom Francúzska.

Dokonca v prvom kole primárok pre Les Républicains, Sarkozyho stranu, ďalší konzervatívny Katolík s prehľadom zvíťazil: Fillon - otec piatich detí, ktorý je manželom už 30 rokov a je vyznávajúcim Katolíkom.

Hoci zostáva pozadu v prieskumoch verejnej mienky, Fillon sa rozhodol reprezentovať Les Républicains v ich boji proti Le Penovej strane Front National vo francúzskych prezidentských voľbách v máji 2017. Teší sa zo svojich výsledkov hlavne v najviac katolíckych regiónoch Francúzska, predovšetkým Bretónsku a Pays de la Loire.

S najmenej 3,5 miliónmi hlasov a výsledkami prevyšujúcimi očakávania v úplne prvom kole primáriek pre Francúzsku Pravicu dňa 20. novembra Fillon získal 44,2% hlasov, celých 16 bodov pred svojim najbližším rivalom Alainom Juppém, ktorý získal len 28,4%, zatiaľ čo Sarkozy, ktorý dúfal, že sa znovu stane prezidentom Francúzska, skončil posledný s 20,7% hlasov.

Fillon je spomedzi tejto trojice zďaleka najviac konzervatívny. Hlasoval proti homosexuálnym manželstvám keď boli prvýkrát navrhnuté, prisľúbil, že bude bojovať proti právu adopcie pre páry rovnakých pohlaví, hlasoval proti deťom zo skúmavky pre slobodné matky a lesbičky a bojoval proti radikálnemu Islamu podporujúc zákaz buriek a hovoriac v mene prenasledovaných Kresťanov na Blízkom Východe.
 
Veľký počet Fillonovych podporovateľov pochádza z La Manif Pour Tous ("Demonštrácia pre Všetkých"), sekulárnej iniciatívy začatej v roku 2013 ako reakcia na rozhodnutie francúzskych zákonodarcov presadiť homosexuálne manželstvo v rozpore s vôľou ľudu. Účelom Manif je ochrániť právo detí na otca a matku a ich každoročné protesty sú jedny z najväčších zhromaždení za tradičnú rodinu v Európe s účasťou viac než milión protestujúcich (aj keď sú neustále podceňujúco hlásené v sekulárnej tlači). Každý rok ateisti pochodujú po boku Katolíkov, Protestantov a Moslimov za protest voči tomu, čo považujú za ničenie rodiny francúzskymi zákonodarcami. (nie je to zaujímavé, ako politici a presstitúti vždy ťahajú za jeden povraz proti väčšine obyvateľstva? USA, Británia, Nemecko, Švédsko - príkladov nespočet každý deň - editor)
 
Veľmi populárna Manif pozdvihla tradičné Katolícke politické hnutie Sens Commun ("Zdravý Rozum"), ktoré od začiatku podporovalo Fillona.
 
Juppé fungoval na pomerne viac centristickej platforme posmievajúc sa z Fillona ako príliš veľkého tradicionistu a nevšímajúceho si aktuálnu dobu. "Som najviac otvorený modernizmu a cítim sa byť bližším Pápežovi než Sens Commun alebo La Manif pour tous," vyjadril sa Juppé.
 
Ale Fillon odpovedal v Le Parisien, "Alain Juppé sa prezentuje s programom, ktorý mi pripadá byť mimo hlavného ťažiska Pravice ale aj krajiny, ktorá je teraz oveľa viac pravicová než kedykoľvek predtým."
 
Vďaka populistickému prebudeniu v podobe Brexitu a historického víťazstva Donalda Trumpa sa dokázalo, že mal Fillon pravdu. Francúzski Katolíci odmietajú kompromis v podobe Juppého v prospech tradičnejšej a konzervatívnejšej platformy. A väčšina francúzskeho ľudu je ostro proti socialistickej vízii súčasného francúzskeho prezidenta Franćoisa Hollande-a trpiaceho najnižšími počtami schválení v histórii krajiny. Ľavicoví lídri požadujú nech sa Hollande nepokúša o znovuzvolenie za účelom umožnenia usilovania sa o kandidatúru pre iných ľavičiarov a socialistických politikov.
 
Trumpove víťazstvo šokovalo Francúzsko a Le Pen nasledujúci deň víťazne prehlasuje: "Nič nie je nemeniteľné. To, čo sa stalo túto noc nie je koncom celého sveta, je to koncom tohto sveta."
 
"Politické a mediálne elity, ktoré boli toto ráno ťažko potrestané, to už naďalej nemôžu ignorovať," povedala. "Francúzske referendum (proti ústavnej zmluve EÚ) v roku 2005, Grécka varianta z roku 2015, nedávne volebné úspechy patriotov v rôznych európskych krajinách, silné hlasovanie Britov v prospech Brexitu a teraz Donald Trump - toto všetko sú demokratické voľby, ktoré pochovávajú starý rád a sú odrazovým mostíkom pre vybudovanie sveta zajtrajška."
 
Druhé kolo primáriek pre Les Républicains sa uskutoční 27. novembra aby sa určilo, kto bude reprezentovať stranu idúcu do budúcoročných prezidentských volieb.