Vláda SR sa kvôli voľbám vzdala homosexuálnej agendy

1,859
Kultúra života

Sociálnodemokratická vláda Slovenskej republiky sa vzdala svojho Národného akčného plánu pre podporu LGBT agendy v prevažne katolíckej krajine, tvrdí skupina financovaná zo zdrojov Európskej únie, ktorá podporuje práva homosexuálov.

Ústup vlády je víťazstvom Aliancie za rodinu (AZR), koalície cirkevných a občianskych organizácií. AZR protestovala proti snahám sociálnodemokratickej vlády, ktorá sa snažila získať sympatie Európskej únie vytvorením Národného akčného plánu pre LGBT práva.

Podľa ILGA (Medzinárodná asociácia lesbičiek, gejov, bisexuálov, trans a intersexuálov) Európa, „Vláda SR sa vzdala svojho Národného akčného plánu pre rovnosť LGBTI a vysvetlila, že touto témou sa bude musieť zaoberať budúca vláda.“ ILGA je „veľmi sklamaná a vydesená“ z vyjadrenia z 13. januára.

Nasledujúce voľby do Národnej rady sa uskutočnia v marci.

Návrh pripravovala koalícia byrokratov a zástancov LGBT práv, ktoré financuje EÚ a americkí filantropi štyri roky. Po jej októbrovom zverejnení nasledoval v novembri seminár v Bratislave, ktorý sa krajinou rozšíril vo forme podcastu.

Akčný plán hlásal: „Homosexuáli, bisexuáli a transsexuáli dlho čelili homofóbii, transfóbii a iným formám nenávisti a diskriminácie. Je potrebné zaviesť určité opatrenia... eliminovať ich kriminalizáciu, marginalizáciu, spoločenské vylúčenie a zastaviť zločiny na základe sexuálnej orientácie či rodovej identite.“

Konzervatívni občania sa obávali toho, že vláda chce právne uznať homosexuálne vzťahy, po čom by nasledovali adopčné práva. „Nie sme proti ochrane ľudských práv,“ povedala Anna Verešová, podpredsedníčka AZR, médiám na jeseň. „Avšak dobre vieme, že nátlak lobistov sa neskončí registrovanými partnerstvami, ale manželstvom, adopciou a trestom za vyjadrenie vlastnej mienky.“

Webová stránka ILGA cituje Katrinu Hugendubelovú, „riaditeľku obhajoby“: „Slovensko má veľmi slabé umiestnenie čo sa týka rovnosti LGBTI a momentálne sa nachádza na 22 mieste z 28 európskych krajín na našejDúhovej mape Európy.

Národná rada Slovenskej republiky (parlament SR) v roku 2014 odolala nátlaku Európskej únie ohľadne normalizácie LGBT vzťahov, keď v ústave definovala manželstvo ako zväzok muža a ženy.

Minuloročné referendum proti homosexuálnej agende, ktoré organizovala AZR, nedosiahlo požadovanú minimálnu účasť 50 percent voličov (voliť išlo iba 21 percent voličov). Napriek nízkej účasti, vyše 90 percent ľudí hlasovalo proti manželstvu homosexuálov, adopcii či sexuálnej výchove proti vôli rodičov.

Agenda Európa (Agenda Europe), konzervatívna kresťanská tlačová agentúra, vidí za nízkou účasťou čiastočne slovenské médiá, ktoré odmietli propagovať referendum.

Agenda Európa predpokladá, že ak sociálnodemokratickú vládu nahradí konzervatívna koalícia, „zmena vlády by ešte viac znížila šance pre prijatie akčného plánu pre homosexuálov“. Nikto však nehovorí o skrytej pravde: sociálni demokrati by prišli o svojich voličov, ak by podporovali homosexuálnu agendu tesne pred voľbami.

Homosexuáli sú chránení pred diskrimináciou v rámci zamestnania či bývania, avšak partnerstvá rovnakého pohlavia sa nepovažujú za manželstvá a zákon nie sú uznané ani homosexuálne vzťahy. Rodičovstvo dvoch ľudí rovnakého pohlavia či už prostredníctvom adopcie, umelého oplodnenia, alebo náhradného materstva, nie je povolené.