Viedeň: Lodná procesia s ohňostrojom pre Božiu Matku

986
Kultúra života

Pri príležitosti dvojitého jubilea – „100 rokov Fatimy – 70 rokov Ružencovej zmiernej krížovej výpravy (RSK)“ sa koná 25. apríla po mnohých rokoch znova „Viedenská lodná procesia“.

Povedie ju em. linecký biskup Mons. Ludwig Schwarz (rodák z Mostu pi Bratislave) a loď „MS Admiral Tegetthoff“ popláva od viedenského mosta  Reichsbrücke hore prúdom smerom ku Greifensteinu a naspäť. Na spiatočnej plavbe bude „ohňostroj na počesť Božej Matky“, ktorý ožiari nebo z ostrova Donauinsel. Pri stretnutí účastníkov plavby bude o 18. hod. slávnostný koncert gardy rakúskej armády, o 19. hod. loď vypláva. Účasť na procesii je zdarma. Treba sa však telefonicky prihlásiť do 21. apríla: (01) 512 69 36.

Lodná procesia je jedným z vrcholov jubilejného roku 2017. Konajú sa mnohé sväté omše v diecézach aj rozsiahly kultúrny a detský program, napr. objavovanie chrámov. V dňoch 9. až 14. júna bude púť do Fatimy, 15. júla púť do Mariazellu. Ďalej „Letné kino“ vo františkánskom kostole (22. júna), televízna sväté omša ORF/ZDF v tom istom kostole (8. októbra) a slávnostný obed pre chudobných Viedne (18. novembra) v Curhaus St. Stephan.

„Vzor“ Mária

Na programe sú aj diskusie ako o politickom rozmere modlitby ruženca, či nedávno – Mária v katolíckej a evanjelickej tradícii. Diskutovali o. i. národný riaditeľ misií a dogmatik páter Karl Wallner z kláštora Heiligenkreuz a evanjelická pastorka a psychoterapeutka Rotraud Pernerová. „Mária je rozhodne aj pre evanjelických kresťanov vzorom, ale nie je sprostredkovateľka prístupu k Bohu,“ povedala pastorka. Máriu si berieme ako vzor toho, „že úplne dôverujeme v Božiu milosť a súčasne sa usilujeme byť dobrými ľuďmi“.

Páter Wallner ocenil o. i. aj bezprostrednosť vzťahu ku Kristovi, ako sa žije v reformátorskej tradícii, no tá je samozrejme aj u katolíkov a povedal:

„Mariánsku zbožnosť prežívam nie ako prekážku vzťahu ku Kristovi. Práve naopak, Mária môže pomáhať priblížiť sa k Bohu. Božské atribúty pre Božiu matku však treba odmietnuť. Mária zostáva človekom. Ona nie je spoluvykupiteľka.“

Ďalším vrcholom osláv bude sviatok „Mena Panny Márie“ 9. a 10. septembra 2017 v Dóme sv. Štefana vo Viedni. Na túto veľkú duchovnú udalosť sa očakávajú tisíce veriacich. Sláviť budú: kardinál Christoph Schönborn, arcibiskup Franz Lackner aj brazílsky biskup rakúskeho pôvodu Erwin Kräutler.

 

Jubilejný rok sa ukončí 14. decembra 2017 slávnostnou omšou vo františkánskom kostole s emeritným kolínskym arcibiskupom, kardinálom Joachimom Meisnerom.