Vianoce boli kedysi v Amerike zakázané

1,474
Kultúra smrti

Mnohí môžu byť prekvapení, keď sa dozvedia, že Vianoce boli kedysi kvôli protestantom v Amerike nelegálne.

Tento príbeh sa začal v Anglicku tesne pred tým, ako sa dostal k moci vodca Puritánov, Oliver Cromwell. Po rozdrvení povstania monarchov, ktoré sa uskutočnilo v celom Anglicku, Walese a Škótsku počas Anglickej občianskej vojny a po dohliadnutí na súd a popravu kráľa Karola I., sa v roku 1653 Cromwell vyhlásil za Lorda protektora ríše. Vládol počas obdobia krátkych piatich rokov, ale za tú dobu urobil čo mohol, aby skoncoval s „pápežskými" prvkami. Svoju  puritánsku reformu vykonával s nadšením.

Tieto reformy zahŕňali aj zákaz vianočných sviatkov. Silné kalvínske Škótsko zakázalo Vianoce už v 60. rokoch 16. storočia. Nakoľko bol v susednom Anglicku zosadený kráľ a parlament bol plný puritánskych sympatizantov, anglická vláda sa rozhodla urobiť to isté.

V tomto boji nešlo však skutočne o Vianoce, bol to boj proti katolicizmu. Jedným z charakteristických znakov katolíckej viery je slávenie sviatkov, teda dní, ktoré sú v katolíckom liturgickom kalendári vyhradené pre výnimočné slávnosti. Slávnostnosť, vynikajúca hostina, oktávy - pre puritánov, bolo toto všetko veľkým nezmyslom. Nebolo to pre nich nič viac než „pápežská" oslava bez biblických základov. Známe puritánske príslovie hovorí: „Tí, pre ktorých sú všetky dni sväté, nemôžu mať sviatky".

Vianoce však boli obzvlášť „katolícke". Toto obdobie sa začínalo Štedrým dňom, ktorý bol štátnym sviatkom. Obchody a podniky boli teda zavreté a veriaci navštívili „sväté omše". Potom nasledovali slávnosti, ktoré trvali dvanásť vianočných dní. Na rozdiel od obdobia adventu, kedy sa ľudia kajali, Vianoce boli typické jedením a pitím vo väčšom množstve. Jedli sa špeciálne jedlá, ako morčacie a hovädzie mäso, biskupský chlebíček, slivková kaša a špeciálne pripravené vianočné pivo. Tiež sa tancovalo, spievalo, hrali sa hry a zabávalo sa. Ľudia si vymieňali aj dary.

S najväčšou chuťou slávili Vianoce anglickí rebeli. Boli to katolíci, ktorí tvrdohlavo trvali na svojej pôvodnej viere a odmietli sa prispôsobiť novým podmienkam štátu, ktoré boli vnucované anglikanizmom. Preto boli terčom neobyčajnej nenávisti zo strany Puritánov. Tí požadovali prísnejšie a jednoduchšie zachovávanie Dní Pána, a to nielen na Vianoce, ale aj na Veľkú noc a počas ďalších sviatkov. Vo svojej vážnej teológii mali Puritáni aj pesimistický pohľad na zábavu. Považovali ju za neprimeranú a hriešnu. 

V 40. rokoch 17. storočia sa dlhý parlament rozhodol, že zruší Vianoce. Zákaz bol schválený v roku 1647, teda následne sa trestným činom stalo nielen slávenie Vianoc, ale aj Veľkej noci a svätodušného týždňa (nedeľa Turíc). Zakázal sa tanec, hry a hlavne pitie, rovnako ako všetky znaky akéhokoľvek výnimočného slávenia. Všetky obchody boli povinne otvorené počas Štedrého dňa. Cromwellova nadvláda na pozícii lorda protektora tento zákon len posilnila. Anglicko muselo počkať až do roku 1660, kým bola monarchia obnovená pod vedením kráľa Karola II., ktorý bol katolíkom. Vianoce sa teda opäť stali sviatkom.

V novom svete nasledovali anglických Puritánov kolonisti z Bostonu, ktorí sa vyhýbali slávnosti Narodenia Pána. Pútnici, ktorí prišli na lodi Mayflower, pracovali na poliach aj 25. decembra. Navyše mesto Boston, ktoré bolo puritánskou pevnosťou, malo Vianoce zakázané od roku 1659 do roku 1681. 

Tí, ktorí si vzali voľno, aby 25. decembra oslavovali, boli nútení zaplatiť pokutu vo výške paitich šilingov, čo bolo na tú dobu veľa peňazí. Hoci Vianoce boli v Anglicku zlegalizované už v roku 1660, monarchia nevedela v tejto veci ovplyvniť svojich amerických  poddaných až do 80. rokov 17. storočia. Až vtedy boli v Bostone opäť obnovené skromné Vianočné slávnosti. V roku 1686 sa na Bostonskej radnici uskutočnilo verejné slávenie Štedrého dňa. Sir Edmund Andros, ktorý túto udalosť sponzoroval, mal obavy z násilia puritánskych miestnych obyvateľov, preto tam bol obklopený červenokabátníkmi, aby ho strážili, zatiaľ čo spieval vianočné koledy.

Negatívny postoj voči Vianociam úplne nevymizol ani počas ďalších storočí. Nenávisť tu a tam vzplanula medzi Puritánmi koloniálnej Ameriky.  Počas americkej revolúcie boli Vianoce často spájané so sympatizantmi monarchie (ktorých tvorila prevažne vyspelá cirkev anglikánov a katolíkov). Po schválení americkej ústavy, Senát a snemovňa aj naďalej zasadali počas Štedrého dňa. Podniky a školy Nového Anglicka fungovali počas 25. decembra až do roku 1850.

Až úspech „Vianočnej koledy (A Christmas Carol)" od Charlesa Dickensa, napomohol Američanom pomaly zmeniť ich vnímanie Vianoc. Táto kniha predstavila veselý príbeh o vianočných prázdninách, ktorý bol v roku 1843 veľmi vítaný. V roku 1870 Ulysses S. Grant vyhlásil Vianoce za federálny sviatok, čo zabezpečilo legálne slávenie Narodenia Pána, a to v každom štáte. Od tej doby sa tento sviatok slávi ako najobľúbenejší sviatok v roku u mnohých protestantských Američanov. Niekdajšie nepriateľstvo voči nemu bledne z pamäti národa, no nič sa nemení na tom, že kedysi dávno sa ich protestantskí predkovia snažili s Vianocami skoncovať. Tento čin pramenil z negatívneho postoja voči katolíckej viere.