Veľký muftí zo Saudskej Arábie požaduje zničenie kostolov - je čas, aby Západ prehodnotil svoje vzťahy

31,663
Matej Trančo
Kultúra smrti

Pokiaľ Západné mocnosti nepreukážu svoj záujem o ľudské práva, tak budú považované za pokrytcov.

Tento príbeh, hlásený izraelským zdrojom, o Veľkom Muftím Saudskej Arábie volajúcom po zničení všetkých kostolov na Arabskom polostrove, môže spočiatku znieť ako starý príbeh. V skutočnosti ale nie je. Je jasné, že Muftí povedal úplne rovnakú vec teraz ako aj predtým; podľa všetkého sa musel zopakovať, keďže ľudia prvýkrát nedávali pozor.

Existuje niekoľko veľmi zaujímavých vecí, ktoré treba mať na pamäti pri zvažovaní posledného výroku Veľkého muftiho. Toto je len pár z nich.

V tomto prípade hovorí sám Veľký muftí. Nie je to nejaký bradatý cvok, alebo okrajový extrémista, ale hlavná náboženská autorita Kráľovstva Saudskej Arábie, domova dvoch svätých mešít a podobne. Takže tento človek má pri svojich vyjadreniach autoritu. Môžme to porovnať s tým, akoby hovoril arcibiskup z Canterbury.

Veľký muftí je volený saudskou vládou. Saudovia sú spojenci Britov aj Američanov.

Akokoľvek náramne budete hľadať, nenájdete žiadne vyhlásenie akýmkoľvek cirkevným prelátom, ktorý by volal po zničení mešít po celom svete. Prístup Cirkvi je skôr vyjadrený v dokumente Druhého vatikánskeho koncilu Nostra Aetate, ktorý o moslimoch hovorí len v dobrom. No predstavte si len na chvíľu situáciu, kedy by katolícky prelát volal po zničení mešít alebo po akomkoľvek obmedzení moslimského vierovyznania. Bolo by to neodôvodnené zasahovanie do slobody vierovyznania a vyvolalo by to hromadu protestov.

Vtipným sa zdá to, že Muftí tlačí na otvorené dvere. V Saudskej Arábii nie sú žiadne kostoly. Je to preto, že v tomto kráľovstve sú zakázané akékoľvek nemoslimské náboženstvá. Môžu tu existovať nejaké svätostánky vo vnútri ambasád, no to je niečo o čom ľudia radšej nehovoria, keďže by sa to mohlo považovať za provokáciu. V kráľovstve možno sú aktívni kňazi ale ak aj áno, nekonajú otvorene. V krajinách Perzského zálivu je pár kostolov a práve toto zrejme Muftího jeduje. Ľudia, ktorí chodia na omše do takýchto kostolov teraz vedia, že im je Muftí v pätách. Sú to hlavne robotníci z Filipín a Indie, ktorí už beztak majú celkom ťažký život. Samozrejme že by to bolo smiešne, keby Arabský polostrov a jeho prosperita nezáviseli na zahraničných pracovníkoch, z ktorých mnohí sú kresťania a s mnohými z nich je zle zaobchádzané. No teraz chce Mufti zničiť ich milované kostoly. Tento "vtip" sa mu naozaj podaril.

Na záver si pripomeňme jedno veľmi jednoduché slovo "vzájomnosť". Je to niečo v čo veríme, no Saudovia nie. Ako už mnohokrát bolo zdôraznené, v Ríme existuje mešita. V našom svätom meste. Bola vybudovaná so súhlasom pápeža. Kedy nám Saudovia oplatia túto láskavosť tak, ako ľudskosť vyžaduje?

Vatikán nemá s Kráľovstvom Saudskej Arábie žiadne diplomatické vzťahy, keďže takéto vzťahy nemôže mať so žiadnym štátom, ktorý neuznáva slobodu náboženského vyznania. Ja som oficiálny katolícky teológ, no aj tak moje poznámky nedostávajú takú pozornosť akú si myslím, že si zaslúžia. Muftí sa opakoval, tak aj ja sa budem. Západ by mal ukázať, že otázku ľudských práv berie vážne a mal by prerušiť všetky diplomatické a kultúrne vzťahy so Saudami. Je to morálnou nutnosťou. Pokým tak neurobíme, chováme sa ako pokrytci.