Vedeli ste? Pápež Ján Pavol II chcel, aby sme sa vrátili k modlitbe k Sv. Michalovi Archanjelovi?

7,149
Matej Trančo
Kultúra života

Sto rokov po tom, čo Lev XIII napísal po zjavení svoju slávnu modlitbu, nás svätec z 20. storočia volal k obnoveniu tejto modlitby.

Modlitba k Sv. Michalovi Archanjelovi bola spísaná v roku 1884 Pápežom Levom XIII. Po odslúžení sv. omše pápež ostal aby vykonal svoju modlitbu vďakyvzdania pri oltári. Ako pomaly končil svoje modlitby začul hlasy - konverzáciu medzi dvomi hlasmi, jedným jemným a druhým ostrým. Zdalo sa že sa rozhovor skladá zo Satanovho vychvaľovania sa, že hoci Ježiš povedal, že brány pekla Cirkev nepremôžu, mohol ju v skutočnosti zničiť ak by mal "o trochu viac času a moci - od 75 do 100 rokov."

Podobne ako v knihe Jóbovej, hlas jemnosti a milosti vyhovel žiadosti.

Podľa otca Domenica Pechenina, ktorý bol svedkom tejto udalosti, bol výraz Pápeža Leva plný "hrôzy a úžasu...niečo nezvyčajné a vážne sa v ňom dialo. […]"

Konečne akoby prichádzajúc k rozumu ľahko ale pevne sa rukou vzoprel a vstal. Zamieril do svojej súkromnej kancelárie. Jeho pomocník ho úzkostlivo a starostlivo následoval šepkajúc: "Svätý otec, cítite sa zle? Potrebujete niečo?" On odpovedal: "Nič, nič." O asi polhodinu neskôr zavolal Sekretára Kongregácie obradov a podávajúc mu list papiera ho požiadal, aby bol tento vytlačený a poslaný do všetkých farností po celom svete.

Tá modlitba sa stane známa ako Modlitba k sv. Michalovi Archanjelovi a o dva roky neskôr pápež rozhodol, že bude prednášaná na konci omše v celej Cirkvi.

Táto praktika pokračovala až po Druhý vatikánsky koncil ktorý ju ukončil odporúčajúc aby veriaci pokračovali v tejto pobožnosti v súkromí.

Pápež Ján Pavol II ju vyzdvihuje

Sto rokov po tom, čo Pápež Lev napísal svoju známu modlitbu iný pápež - nenariadiac opätovné zavedenie prednesenia modlitby na konci omší - požiadal všetkých katolíkov aby znovu vykonávali túto prosbu k Princovi anjelov. V roku 1984, počas medzinárodného roku rodiny, Pápež Ján Pavol II varoval, že osud ľudstva je vo veľkom nebezpečenstve a vyzval katolíkov po celom svete aby sa túto modlitbu každodenne modlili, aby tak spoločne prekonali sily temnoty a zla vo svete.

Žena odetá Slnkom

Vo svojom posolstve Regina Caeli z nedele 24. apríla 1994 hovoril Sv. Ján Pavol o "žene odetej Slnkom," o ktorej zmienku nájdeme v apokalyptickej vízii Sv. Jána kde sa drak chystá pohltiť jeho novorodeného syna (Zj. 12: 1-4).

Svätý otec toho času povedal, že v našej dobe "predtým ako sa proti žene nahromadia všetky hrozby voči životu...musíme sa obrátiť na ženu odetú Slnkom a obklopiť sa jej materskou starostlivosťou..."

Toto posolstvo povzbudilo katolíkov aby znova zvolávali Sv. Michala Archanjela skrz modlitbu Pápeža Leva XIII:

Nech nás modlitba posilní na duchovný boj spomenutý v Liste Efezanom: "Napokon upevňujte sa v Pánovi a v sile jeho moci." (Efezanom 6, 10). A k rovnakému boju, ktorý spomína Kniha zjavení pripomínajúca nám pred vlastnými očami obraz Sv. Michala Archanjela ( Ap 12, 7). Určite mal Pápež Lev XIII na mysli scénu, kedy na konci minulého storočia skrze celú Cirkev predstavil špeciálnu modlitbu k Sv. Michalovi: "Svätý Michal Archanjel chráň nás v boji pred zlobou a úkladom diabla a buď našim útočiskom...."

Naučme sa Modlitbu k Sv. Michalovi Archanjelovi

Sv. Michal archanjel, bráň nás v boji,
buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla.
Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc.
A ty, knieža nebeských zástupov,
Božou mocou zažeň do pekla satana
a iných zlých duchov,
ktorí sa na skazu duší potulujú po svete.

Amen.


Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. Co si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.