Vedecky dokázané: Ľudia, ktorí majú deti, sú šťastnejší

1,971
Kultúra života

VANCOUVER, Britská Kolumbia, 25. máj 2012 (LifeSiteNews.com) – Vedci zistili, že ľudia ktorí majú deti „priznávajú relatívne vyššiu úroveň šťastia, pozitívnej emócie a zmysel života“ ako tí, ktorí sú bezdetní.

Štúdia bola publikovaná v Psychological Science a spoluautormi sú vedci z University of British Columbia (UBC), University of California Riverside a Stanford University. Táto štúdia bola uskutočnená práve v čase, keď západné krajiny čelia kríze nízkej pôrodnosti. Rozhodnutie mať deti a prevziať na seba požiadavky rodičovstva mnohí ľudia odkladajú. Prípadne sa rozhodnutí deti nemať vôbec.

Profesorka psychológie na UBC Elizabeth Dunn na základe svojho výskumu tvrdí, že „rodičia ani zďaleka nie sú takými "úbohými stvoreniami", ako by sme podľa nedávnych štúdií a všeobecných predstáv očakávali.“

„Ak by ste šli na veľkú večernú párty, podľa našich zistení rodičia v miestnosti budú rovnako šťastní alebo dokonca šťastnejší ako tí hostia, ktorí deti nemajú,“ povedala.

K týmto výsledkom dospeli na základe sérii prieskumov realizovaných v rokoch 1982, 1990, 1995 a 1999 s 329 účastníkmi vo veku od 17 do 96 rokov.

Závery preukázali, že rodičia sú počas starania sa o dieťa šťastnejší ako počas vykonávania inej aktivity. Výskum upozorňuje, že šťastie závisí od vyspelosti a okolností, v akých rodina žije.

„Zistili sme, že ak ste starší (a zrejme vyspelejší) a žijete v manželskom zväzku (a zrejme máte väčšiu finančnú podporu), tak pravdepodobne s deťmi budete šťastnejší, ako vaši bezdetní rovesníci,“ hovorí spoluautorka výskumu Sonja Lyubomirsky z University of California Riverside.

„Zaujímavosťou je, že vyššia úroveň rodičovského šťastia sa vyskytovala viac u otcov ako u matiek,“, poznamenala profesorka Dunn.

Lyubomirsky dodáva, že „na rozdiel od mnohých vedeckých a mediálnych vyhlásení môže byť rodičovstvo a starostlivosť o deti spojené s pocitmi šťastia a zmyslom života“.