Vedci: Interrupcia život matky nikdy nezachráni

2,109
Kultúra života


Závery sú určujúce pre lekárov a zákonodárcov
 
Medzinárodné sympózium o zdraví matiek, ktoré sa konalo uplynulý víkend v Dubline, sa zavŕšilo tvrdením, že potrat nie je nikdy medicínsky nevyhnutný pre záchranu života matky.
 
Eamon O’Dwyer, emeritný profesor gynekológie a pôrodníctva na Univerzite v írskom Galwayi a organizátor tejto konferencie, povedal, že závery sú kľúčové a určujúce pre lekárov a zákonodarcov, ktorí sa zaoberajú týmito otázkami.
 
Sympózium organizoval Výbor pre dokonalú zdravotnú starostlivosť matiek, ktorému predsedá Profesor O’Dwyer. Ďalšími členmi sú Dr. John Monaghan, Dr. John Greene a špecializovaná sestra pre paliatívnu starostlivosť Sinéad Dennehy.
 
Sympózium vydalo deklaráciu: zákaz potratu nemá vplyv na dostupnosť optimálnej liečby tehotnej ženy
Aj keď sa už mnohí z organizátorov v minulosti angažovali na protipotratových akciách, hovorca skupiny Dr. Eoghan de Faoite pre The Irish Times povedal, že táto udalosť nebola žiadnym spôsobom prepojená s Pro-Life kampaňou ani s inou organizáciou.
„Všetci organizátori obsiahli svoju profesionálnu spôsobilosť a nešlo tu o reprezentovanie žiadneho pro-life postoja.“ povedal.
Sympózia sa zúčastnilo okolo 140 profesionálnych zdravotníkov, medzi nimi experti v gynekológii a pôrodníctve, duševnom zdraví a molekulárnej biológii. Predstavili nový výskum o materskom zdraví zameranom na vysoko-rizikové tehotenstvá, rakovinu v tehotenstve, fetálne anomálie, duševné zdravie a úmrtnosť matiek.
 
Profesor O’Dwyer ako aj rečníci v panelovej diskusii sa uzniesli na „Dublinskej deklarácii“ o materskom zdraví. V texte tejto deklarácie sa prehlasuje:
„Ako skúsení v praxi a výskumníci na poli gynekológie a pôrodníctva potvrdzujeme, že priamy potrat nie je medicínsky nevyhnutný pre  záchranu života ženy“
 
„Trváme na tom, že je podstatný rozdiel medzi potratom a nevyhnutnou lekárskou liečbou, ktorá je vykonávaná za účelom zachrániť život matky, a to aj keď takáto liečba spôsobí stratu života jej nenarodeného dieťaťa.“
 
„Prehlasujeme, že zákaz potratu žiadnym spôsobom nemá vplyv na dostupnosť optimálnej liečby tehotnej ženy.“
Profesor Eamon O’Dwyer taktiež povedal, že sympózium bolo načasované takto kvôli súčasnej verejnej debate a snahám zmiasť resp. zamieňať legitímnu medicínsku liečbu s potratom. „Liečba počas mimomaternicového tehotenstva sa nepovažuje za potrat, ani samotnými lekármi (aj keby touto liečbou bola nepriamo spôsobená strata života dieťaťa). Ide tu skôr o zamieňanie si pojmov, ktoré sa prispôsobujú väčšinovej verejnej mienke, pričom sú mätúce. Sympózium ujasňuje, že priamy potrat nikdy nie je medicínsky nevyhnutný na záchranu života ženy, čo je dobrou správou pre matky a ich deti,“ dodal na záver.