Veľká rodina znižuje pravdepodobnosť rozvodu

2,221
Kultúra života

Nová štúdia Štátnej univerzity v Ohio zistila, že deti, ktoré vyrastajú vo veľkých rodinách, majú menšiu pravdepodobnosť rozvodu.

„Keď porovnáte deti z veľkých rodín s jedináčikami, odhalíte veľký skok v pravdepodobnosti rozvodu,“ tvrdí Doug Downey, spoluautor štúdie a profesor sociológie na Štátnej univerzite v Ohio.

Výskumníci, ktorí na štúdii pracovali, tvrdia, že každý ďalší súrodenec, až do počtu siedmich súrodencov, znamená pokles rizika rozvodu dieťaťa v budúcnosti o dve percentá. Viac než sedem súrodencov nezaručuje väčšiu ochranu pred rozvodom, ale ani situáciu nezhoršuje.

„Ak niekto vyrastá v rodine so súrodencami, nadobúda určité zručnosti pre vyjednávanie či už z negatívnych skúseností alebo pozitívnych,“ uviedol profesor Downey. „Musíte brať do úvahy názory iných ľudí (a) učiť sa, ako si vyjasniť problémy.“

„Čím viac súrodencov máte, tým viac príležitostí sa vám dostáva, aby ste sa týmto zručnostiam učili,“ uvádza Downey v tlačovej správe.

Downey ponúkol aj iné vysvetlenie výsledkov štúdie: „Môže to tak byť aj kvôli tomu, že malé rodiny často pozostávajú len z jedného rodiča, alebo tie rodiny majú problémy, ktoré môžu v budúcnosti negatívne ovplyvniť manželstvá detí.“

Štúdia sa opiera o rozhovory s približne 57 000 dospelými ľuďmi, v rokoch 1972 až 2012, ktoré zozbierala americká prieskumová spoločnosť General Social Survey.