Vatikán začína "systematický dohľad" nad "ilegálnymi" použitiami pápežovej podobizne

957
Matej Trančo
Kultúra života

Vatikán v stredu oznámil, že zakročí proti neoprávnenému používaniu pápežského erbu a obrazov.

Tento krok prichádza uprostred zrejmých obáv vatikánskych predstaviteľov ohľadom rastúcej kritiky pápeža Františka.

Napríklad posledný pokus o kritiku Pápeža - tradičným rímskym sarkastickým spôsobom - pomocou plagátov, bol starším vatikánskym kardinálom odsúdený ako "dielo diabla".

Tlačová správa publikovaná periodikom Vatican Wednesday oznámila, že Štátny sekretariát rozšíri svoj dohľad nad pápežskym znakom a skoncuje s akýmikoľvek možnými "nelegálnymi" použitiami erbu. 

"Aby svoje riadne pôsobenie ochrany v spomínanom obore spravil účinnejším a aby skoncoval s možnými nelegálnymi situáciami ktoré odhaľuje, sa Štátny sekretariát rozhodol nastoliť systematickú sledovaciu činnosť za účelom monitorovania metód ktoré používajú obrazy svätého otca a erby svätého stolca. Štátny sekretariát zasiahne ak dôjde k prípadom kedy to bude náležité," píše sa vo vyhlásení.

Sekretariát sa pokúsil poskytnúť ešte dodatočné opodstatnenie svojho kroku vyhlásením, že "medzi jeho ciele taktiež patrí ochrana obrazu svätého otca, aby tak jeho posolstvo mohlo dôjsť k veriacim neoddeliteľným spôsobom a aby jeho osoba nebola inštrumentalizovaná."

Zvýšený dohľad má v zámere zabrániť zneužitiu pápežovho verejného obrazu na ktorom Františkovi naozaj veľmi záleží, a to predovšetkým s ohľadom na mainstreamové médiá a verejnú mienku. Zatiaľ čo Pápež František pokračuje vo vyjadrovaní svojich názorov v rozhovoroch a zanecháva tak pre svojich tlačových zástupcov množstvo pozostatkov chybných interpretácií, ktoré je potrebné upraviť, dohľad a kontrola je predovšetkým úlohou vatikánskeho štátneho sekretára.

Satirické stránky ako je napríklad Eye of the Tiber by sa mali pripraviť na "obrazoborecké" razie keďže používajú symbol pápeža, pápežský diadém, v publikácii svojich ľahkovážnych "správ"

Zatiaľ čo na verejnosti pápež František opakovane hovorí o "milosrdenstve", v zákulisí presadzuje svoju kontrolu a autoritu. Kňazi sú zvolávaní po klebetách a chýroch o pápežskej kritike tak, ako sa udialo v nedávnom prípade prepustenia v Kongregácii pre náuku viery. V rovnakej dobe pápež spochybnil "tradične" oblečených kňazov.

História nám ukazuje, že žiadny totalitný režim nedovoľoval aby si z neho niekto robil srandu alebo že by toleroval čo i len najmenšie množstvo humoru - a zdá sa, že Vatikán nasleduje tento trend.

Ako použitie pápežského erbu osobami inými ako Vatikán "inštrumentalizuje" svätého otca teda ostáva nejasným.

********

Necenzurujeme nepohodlné správy o dianí v Cirkvi, aj ked sme jej ako katolíci podriadení. Prinášame "správy ktoré hýbu svetom". Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKÉ SLOVENSKO - šéfredaktor