Vatikán v ohrození: Zatkli islamistov, ktorí plánovali útok na baštu katolíckej Cirkvi

2,117
Kultúra smrti

V Taliansku zatkli štyri osoby podozrivé z plánovania útokov na Vatikán a na izraelské veľvyslanectvo v Ríme. Zatknutých považujú za sympatizantov „Islamského štátu“. Informoval o tom „Die Welt“. Milánsky prokurátor Maurizio Romanelli vo štvrtok povedal, že podozriví si zvolili Rím „ako centrum všetkých kresťanov“ za možný cieľ útoku. Noviny „Kölner Stadtanzeiger“ informovali, že pri odpočúvanom telefonáte sa jeden z podozrivých vyjadril:

„Prisahám, že budem prvý, kto na toto Taliansko zaútočí svojimi križiackymi rytiermi. Prisahám, že na neho zaútočím vo Vatikáne, ak tak boh chce.“

Zatýkanie nasledovalo podľa polície v rámci veľkej razie proti teroristom na severe Talianska. Poukazy na plánované zločiny našla polícia v telefonických a hlasových správach. Podozriví sú 2 mladí Maročania a je medzi nimi 23-ročný muž, ktorého brat bol už  v r. 2015 pre podozrenie z terorizmu vykázaný z Talianska. Je tam aj manželský pár, ktorý žije v Lecco pri Komskom jazere. Pár s deťmi vo veku 2 a 4 roky plánoval podľa prokurátora vycestovať do Sýrie a tam sa pridať k IŠ. Zatknutých obvinili zo založenia združenia „medzinárodného terorizmu“, ako napísal „Die Welt“.

Všetci štyria podozriví boli podľa prokurátora v kontakte s manželmi, ktorí tiež žijú v Leccu a vo februári 2015 vycestovali s tromi deťmi zo Sýrie. Otec rodiny, tiež Maročan, mal zo Sýrie vyzývať k teroru voči talianskemu štátu. Matka manželky v máji ohlásila zmiznutie páru. Našli sa fotografie detí na App preoblečených za bojovníkov IŠ ako s palcom vystretým k nebu vyzývajú na džihádistické „martýrium“. Talianska matka detí sa obrátila na islam.