Vatikán vydal oficiálny program návštevy pápeža Františka vo Fatime. Sledujte s nami 100 rokov od Fatimského zjavenia!

1,126
Zuzana Smatanová
Kultúra života

V pondelok vydal Vatikán oficiálny program dvojdňovej návštevy Portugalska, ktorú pápež František uskutoční v máji tohto roku. Počas nej oslávi storočnicu Mariánskych zjavení a nakrátko sa na leteckej základni stretne aj s portugalským prezidentom.

Tesne pred odletom z Ríma 12. mája o 14-tej hodine sa Svätý otec pravdepodobne zastaví vo svojej obľúbenej rímskej bazilike Santa Maria Maggiore.

Okolo 16.20 miestneho času pristane na leteckej základni Monte Real, kde sa bude konať oficiálny privítací ceremoniál a kde sa pred svojou cestou do Fatimy stretne s portugalským prezidentom Marcelom Rebelom de Sousa.

Po stretnutí s prezidentom má pápež na programe modlitbu v kaplnke leteckej základne. Potom ho helikoptéra dopraví na multifunkčný štadión vo Fatime.

Odtiaľ sa otvoreným autom presunie do svätyne Panny Márie Fatimskej. Okolo 16.30 sa pápež František presunie do Kaplnky zjavení v sanktuáriu, kde prednesie modlitbu.

Požehná sviece v kaplnke, prednesie prvý verejný príhovor svojej cesty a potom sa pomodlí s veriacimi posvätný ruženec.

Nasledujúci deň, 13. mája, kedy sa trom pastierikom Lucii, Franciscovi a Jacinte po prvýkrát zjavila Panna Mária, sa pápež stretne s portugalským predsedom vlády Antóniom Costa v mestskom ženskom kláštore „N.S. do Carmo“, v ktorom sa dá aj ubytovať.

V bazilike Panny Márie ružencovej vo Fatime, ktorá sa nachádza v tesnom susedstve oficiálnej svätyne, bude pápež slúžiť svätú omšu. Po nej pozdraví prítomných chorých a invalidov.

Po obede s portugalskými biskupmi v Casa „N.S. do Carmo“ sa pápež presunie späť na leteckú základňu Monte Real, kde bude nasledovať oficiálna rozlúčka.

Odlet je plánovaný na 15.00 miestneho času, s príletom na rímske letisko Ciampino okolo 17.00 miestneho času. Ako zvyčajne, aj teraz sa zastaví v bazilike Santa Maria Maggiore, aby sa pred návratom do Vatikánu pomodlil a doniesol kvety.

Zjavenia Panny Márie vo Fatime patria k najznámejším Mariánskym zjaveniam. Súrodenci Francisco (9) a Jacinta (7) Marto a ich sesternica Lucia dos Santos (10) pásli 13. mája 1917 ovce neďaleko portugalského mesta Fatima, keď uvideli ženu, odetú v bielom rúchu, ktorá držala ruženec.

Po svojom prvom zjavení sa Panna Mária zjavovala deťom vždy 13. každý mesiac, a to od mája až do októbra. Podstatou fatimských zjavení je predovšetkým výzva k pokániu a k modlitbe.

V roku 1930 uznala Katolícka cirkev nadprirodzený charakter zjavení a vo Fatime vyrástla nová svätyňa. 13. mája 1967 ju navštívil pápež Pavol VI a neskôr aj Ján Pavol II a Benedikt XVI.

Svätý Ján Pavol II prežíval mimoriadne silnú úctu a oddanosť Panne Márii Fatimskej. Za svoj život po veľmi vážnom pokuse o atentát v roku 1981 totiž vďačí zázračnému zásahu Panny Márie. Na znak vďačnosti umiestnil do jej koruny náboj, ktorý atentátnik naňho vystrelil a ktorý ho mal zabiť.

„Modlite sa za brata, ktorý na mňa vystrelil a ktorému som úprimne odpustil. V spojení s Kristom, ako kňaz a obeť, ponúkam svoje utrpenie pre Cirkev a pre svet“, povedal pri spomínanej príležitosti pápež Ján Pavol II.

 


Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.