Vatikán a kresťanskí biskupi v Sýrii odsúdili raketový útok USA

519
Kultúra života

Portál rusvesna  sa venoval informáciam z vatikánskych zdrojov. Podľa týchto informácii prakticky  všetci kresťanskí biskupi v Sýrii odsúdili americký raketový úder zo dňa 7.4.2017 na vojenské letisko al-Shayrat, kde sa podľa amerických vykonštruovaných tvrdení mali nachádzať sýrske chemické zbrane (ak by sa na letisku chemické zbrane nachádzali, po zbombardovaní by v oblasti nastala humanitárna katastrofa, pretože by bolo zamorené široké územie v okolí)

Episkopi sýrskej cirkvi sa obávajú, že americký útok pomôže skonsolidovať sily ISIS, ukončiť rokovania medzi oficiálnou sýrskou vládou a predstaviteľmi opozície a priviesť znova k vyhroteniu situácie v krajine.

Antoin Audo, biskup chaldejsko-katolíckej cirkvi v Aleppe otvorene povedal, že postup USA vítajú tí, ktorí si neželajú ukončenie sýrskeho vojenského konfliktu. Biskup poukázal aj na skutočnosť, že prakticky s  útokom amerických Tomahawkov zaútočili aj teroristi na pozície sýrskych vládnych vojsk, sýrske jednotky však útok teroristov zlikvidovali.

Melchitský arcibiskup Jean Clément Zhanbar je presvedčený, že horúčkovitosť Trumpovho postupu a jeho bezprecedentné rozhodnutie zaútočiť na sýrske vládne sily boli determinovaná vedomím, že sa mu nepodarí získať súhlas medzinárodného spoločenstva a OSN.

Celá akcia Donalda Trumpa nemala mandát OSN a je prejavom hrubého porušenia medzinárodného práva. Podľa melchitského arcibiskupa Trump arogantne nekonzultoval svoje kroky ani s Ruskom, ktoré spoločne so Sýriou  chráni životy sýrskeho obyvateľstva pred moslimskými teroristami. Kroky USA ešte viac ohrozili bezpečnosť kresťanskej populácie v Sýrii.

So slovami melchitského arcibiskupa súhlasí aj františkán Juraj Abu Kazen, rímsko-katolícky vikár v Aleppe. Františkánsky kňaz patril aj v minulosti ku kritikom Bašára Asada, pričom poukazoval na Asadovu autoritatívnosť, no podľa jeho slov sú Rusko a  Asad jedinou záchranou sýrskych kresťanov pred teroristami v Sýrii.

Len pripomíname, že väčšina kresťanov v Sýrii vyjadrovala od začiatku konfliktu v Sýrii svoju podporu sýrskemu vládnemu režimu. Sýrski kresťania neveria tvrdeniam USA a Západu o útokoch chemickými zbraňami z vládnej strany. Asad nepoužíval chemické zbrane v čase kedy prehrával, nemá dôvod použiť ich teraz, kedy sýrske vládne jednotky likvidujú teroristické zoskupenia a pokračujú vo víťaznom postupe. Boli to práve teroristi, ktorí viac krát počas občianskej vojny útočili zakázanou muníciou s chlórom na civilné ciele, vrátane útokov na miesta, kde sa nachádza kresťanské spoločenstvo.

Vatikánski analytici tvrdia, že pozícia kresťanských lídrov v Sýrii je pochopiteľná. Napriek tomu, že sa v minulosti viac krát kriticky vyjadrili k Bašárovi Asadovi a jeho autoritatívnym spôsobom, predstavitelia sýrskych autokefálnych cirkví dobre vedia, že je jedinou záštitou kresťanov od teroristov a extrémistov v Sýrii a garanciou, že kresťania v Sýrii môžu doteraz existovať, je Bašár Asad a Rusi. Sýrski kresťanskí lídri takisto od prvých dní vítali pomoc Ruska sýrskemu režimu v boji proti moslimským teroristom.

Po oslobodení Aleppo a na základe rokovaní medzi vládnou mocou a predstaviteľmi umiernenej opozície v Astane a Ženeve sa ukázala nádej na vyriešenie sýrskeho vojenského konfliktu mierovou cestou. Teraz ako podčiarkujú vo Vatikáne Trumpova politika v Sýrii priviedla k degradácii tohto procesu a k zhoršeniu bezpečnostnej situácie v Sýrii. Americký útok privítali predstavitelia teroristických skupín, najmä Al Kaida i ISIS, čo má samo o sebe veľkú vypovedaciu hodnotu a znamená nové ohrozenie pre regionálnu a globálnu bezpečnosť.

Pri hodnotení celkovej situácie tlačová služba Vatikánu vychádzala z informácii poskytnutých hlavami jednotlivých autokefálnych kresťanských cirkevných zborov v Sýrii. Všetci predstavitelia kresťanských cirkví v Sýrii jednoznačne odsúdili americký postup a vojenský útok. V rámci Európy je Vatikán jediným štátom, ktorý sa evidentne neobáva Američanov a trúfne si povedať Američanom pravdu do očí. V EÚ však je  množstvo politikov na “americkej výplatnej listine”, ktorí servilne slúžia Američanom a podporujú ich nezákonné aktivity, napriek tomu, že  sú v rozpore s medzinárodným právom, demokratickými princípmi a ktoré Američania konajú bez mandátu OSN.