Vatikán: Pápež navštívil Malé sestry chudobných, aby im preukázal podporu

664
Kultúra života

Svätý Otec si urobil neplánovanú zastávku vo washingtonskom kláštore rehoľníčok, ktorý sa práve nachádza uprostred mnohých súdnych sporov voči Obamovej administratíve kvôli jej antikoncepčnému mandátu Ministerstva zdravotníctva. Vatikán tento krok nazval odkazom pápeža Františka v boji o náboženskú slobodu v USA.

Svätý Otec navštívil Malé sestry chudobných v stredu po tom, čo deň predtým vo svojom úvodnom prejave v Bielom dome vyzval k ochrane slobody náboženského vyznania.

Malé sestry sú medzinárodnou rehoľnou komunitou sestier. Prevádzkujú skupinu sociálnych domov a poskytujú dennú starostlivosť chudobným seniorom v tridsiatich amerických mestách.

Odmietnutie sestier ohroziť svoje katolícke hodnoty poskytovaním antikoncepcie a potratov svojim zamestnancom v súlade s mandátom Obamacare skončilo pokračovaním právneho boja o výnimku z tohto mandátu. Táto žiadosť im však bola zamietnutá, pretože nezamestnávajú len katolíkov a slúžia ľuďom všetkých vyznaní. V USA sa tak stali príkladom útokov na náboženskú slobodu.

Antikoncepčné prostriedky, sterilizácie a potraty – toto všetko porušuje učenie Katolíckej cirkvi. Obamacare však vyžaduje, aby zamestnávatelia svojim zamestnancom poskytovali aj takéto „služby“ zdravotnej starostlivosti – a to bez doplácania zo strany zamestancov. Sestry argumentovali, že oslobodenie od zákona nestačí, pretože by to znamenalo len podpísať, že takéto veci bude hradiť nikto iný.

Návšteva pápeža Františka v Spojených štátoch bola predmetom intenzívnych špekulácií už niekoľko mesiacov. Špekulovalo sa nad tým, na aké posolstvo sa zameria počas svojho pobytu v USA. Jeho neplánovaná návšteva Malých sestier sa považuje za vyslanie posolstva o náboženskej slobode.

„Toto je pre nich znamenie. A očividne znamenie podpory,“ uviedol jezuita Federico Lombardi, vedúci Tlačového strediska Svätej stolice. „V tomto zmysle to nadväzuje na slová, ktoré pápež povedal na podporu biskupov Spojených štátov v prejave prezidentovi Obamovi.“

„Bol to tak trochu doplnok programu,“ pokračoval otec Lombardi v správe pre Vatikánsky rozhlas, „ale myslím, že to má v súčasnosti veľký význam.“

Návšteva bola krátka. Pápež František strávil asi 15 minút podávaním rúk a rozhovormi s každou zo sestier v ich kaplnke, povedal Mark Rienzi, vedúci právny zástupca Becketovej nadácie (Becket Fund) a hlavný advokát Malých sestier.

Zhromaždeným sestrám pápež František povedal, aká je ich práca dôležitá a ako sa služba starším osobám často prehliada, uviedol Rienzi v správe pre Washington Post. Povedal, že jedna zo sestier mu povedala, že počas diskusie nepočula Svätého Otca načať tému súdnej žaloby.

„Svätý Otec sa rozprával s každým z nás osobne – od najmladšej kandidátky až po našu storočnú sestru. Potom prehovoril ku všetkým z nás a rozprával o dôležitosti našej služby pre seniorov,“ uviedla sestra Constance Veit, vedúca komunikácie Malých sestier. „Jeho povzbudivými slovami sme boli hlboko dojaté.“

Malé sestry podali žalobu proti mandátu Obamacare už v roku 2013. Obamova administratíva im však výnimku odoprela, pretože rehoľníčky nespĺňali ňou určený štandard pre náboženskú výnimku.

Správa požadovala, aby sa rehoľníčky mandátu prispôsobili do januára 2014. A to aj napriek tomu, že Najvyšší súd vydal príkaz, ktorý ich mal pred mandátom dočasne chrániť.

Konferencia katolíckych biskupov USA im v roku 2014 udelila cenu People of Life Award za ich stanovisko proti potratovému a antikoncepčnému mandátu administratívy.

V júli tohto roku americký odvolací súd pre 10. obvod rozhodol, že sestričky sa musia prispôsobiť antikoncepčnej požiadavke. Sestry sa teda 23 júla obrátili na Najvyšší súd.

V auguste im tento súd udelil ochranu pred pokutami, ktoré predpisoval mandát. Tieto pokuty by ich službu v USA priviedli do krachu. Ich prípad je zatiaľ v odvolacom konaní na súde vyššej inštancie.

Tretieho septembra, ani nie o mesiac neskôr, piati sudcovia 10. obvodu urobili neslýchaný krok: vyjadrili nesúhlas, ktorý je nesmierne kritický voči ich rozhodnutiu zo 14.júla, ktoré sestričky nútilo k tomu, aby sa zúčastňovali na tom, čo federálna vláda nazýva distribučnou „schémou“ antikoncepcie.

Piati sudcova nazvali rozhodnutie proti rehoľníčkam „očividne a vážne zlým – vo veci, ktorá má len málo spoločného s antikoncepciou, no má veľa spoločného s náboženskou slobodou“. Uviedli tiež, „že nie je úlohou súdnej moci hovoriť ľuďom, aké má byť ich náboženské presvedčenie“.

Očakáva sa, že Najvyšší súd v októbri alebo novembri rozhodne, či sa prípadu sestier ujme alebo nie.