Varovné signály pred krízou, zatiaľ čo sa EÚ pripravuje na novú migračnú vlnu

937
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Desiatky tisíc ľudí, ktorí hľadajú lepší život, pravdepodobne prekročia tento rok púšť a nastúpia na palubu nespôsobilých lodí vo vojnou zmietanej Líbyi, v zúfalom úsilí dosiahnuť európske brehy v Taliansku.

Viac než 181,000 ľudí, väčšina tzv. “ekonomických migrantov” s malou šancou na povolenie pobytu v Európe, sa v minulom roku pokúšalo prekročiť centrálne Stredomorie z Líbye, časti Afriky, ktorá je najbližšie k brehom Talianska. Približne 4,500 pri tom zomrelo alebo zmizlo. 

Stovky migrantov sa už tento mesiac vydali na plavbu, čeliac tuhej zime. Poslednou pripomienkou toho, aká je táto cesta nebezpečná, je zmiznutie viac než 100 ľudí pri líbyjskom pobreží potom, ako sa cez víkend potopila loď s migrantmi.

Niektorí európski lídri varujú pred novou migračnou krízou, keď sa zohreje more a viacej ľudí sa rozhodne zveriť svoje životy do rúk pašerákov.

S príchodom jari dosiahne počet ľudí, ktorí prekročia Stredozemné more, rekordné úrovne," predpovedá maltský premiér Joseph Muscat, ktorého krajina predsedá Európskej únii. “Momentálnou možnosťou je pokúsiť sa niečo urobiť, alebo sa urgentne stretnúť v apríli, máji ... a pokúsiť sa dohodnúť vtedy."

Európska 28 už uzavrela kontroverznú dohodu s cieľom zastaviť príliv migrantov z Turecka, ktoré súhlasilo s tým, že sa pokúsi zastaviť množstvo migrantov opúšťajúcich krajinu a vezme naspäť ďalšie tisíce. Výmenou za to získa miliardy eur na pomoc sýrskym utečencom v Turecku, bezvízový styk pre svojich občanov a zrýchlené rokovania o ich členstve v EÚ.

Momentálne chce EÚ prispôsobiť túto sprostredkovateľskú zmluvu aj africkým krajinám, ktorých migranti sa pokúšajú dostať do Európy. EÚ ale čelí kritike, že dohoda by vrátila žiadateľov o azyl do krajín, ktoré by mohli byť pre nich nebezpečné.

Dôležité je, že dohoda s Tureckom funguje. Napríklad počet ľudí, ktorí prišli na grécke ostrovy za posledný rok dramaticky klesol. A to napriek politickým sporom o to, či turecká vláda rešpektovala podmienky na zabezpečenie bezvízového styku v európskom Schengenskom priestore, kde nie sú potrebné pasové kontroly.

A krajiny EÚ majú ešte menej výčitiek z odmietania migrantov, ktorí sa vydajú centrálnou stredomorskou cestou do Talianska, pretože väčšina z nich sú uchádzači o zamestnanie, ktorí nemajú právo na azyl. 

Niger, Nigéria, Etiópia, Mauritánia, Mali a Čad sú na radare EÚ a jednanie s nimi sa ukázalo ako veľmi nákladné. No blokačná dohoda s Tureckom ukázala, že najlepší spôsob, ako obmedziť migračné toky, je zastaviť prístup ľudí k moru. Líbya a Egypt sú hlavné migračné východiská a dohody s nimi by mali pravdepodobne najväčší vplyv.

Muscat chce stavať úsilie na dohode, ktorú sa snaží dosiahnuť Taliansko s Líbyou, cez dodatočné zdroje EÚ a inú podporu. Tiež si myslí, že antipašerácka námorná misia EÚ, operácia Sofia, by mala byť rozšírená do líbyjských teritoriálnych vôd, aby zabránila ľuďom v nebezpečných člnoch dostať sa do otvorených vôd.

Ľahšie sa to ale povie, ako urobí. EÚ nieje schopná zabezpečiť podporu OSN pre takýto krok a Líbya nemá centrálnu autoritu či stabilitu na vyrokovanie dlhodobej zmluvy s Európanmi.

Realitou dnešnej Líbye je, že tam neexistuje jednotná vláda, kontrolujúca všetky časti krajiny a skupiny nie sú ochotné tieto veci zmeniť, ak v tom nevidia pre seba výhody," poznamenal Carlo Binda, expert na Líbyu, Binda Consulting International.

Líbyjský sused Egypt sa javí ako reálnejšia možnosť. Podľa európskej agentúry Frontex, mnohí ľudia v posledných mesiacoch opustili krajinu a vyrazili smerom do Európy. Prevažne to boli migranti z Afrického rohu, pokúšajúci sa vyhnúť nebezpečnej Líbyi a čoraz viac išlo o samotných Egypťanov. 

Napriek určitej nestabilite je prezident Abdel-Fattah el-Sissi, bývalý generál, ktorý viedol vojenský puč v roku 2013 pri ktorom zvrhli zvoleného islamistického prezidenta, muž, s ktorým majú Európania pocit, že vedia urobiť dohodu. Sissi má tiež veľký vplyv v Líbyi. 

Egyptská ekonomika utrpela veľké škody od povstania z roku 2011, ktoré zvrhlo dlhoročného autokrata Husního Mubaraka. Ak existuje jedna vec, ktorú najväčší obchodný blok sveta robí dobre, tak je to získavanie finančných prostriedkov na zaplatenie svojich problémov.

Egypt je krajina, s ktorou by sa dalo dosiahnuť akúsi dohodu," uviedol maltský minister zahraničia George Vella. "Je tam do určitej miery stabilita a majú o dohodu záujem, pretože sami majú vlastné problémy s migráciou."

Čas je dôležitý. EÚ sa už niekoľko rokov snaží zladiť migračné politiky, zatiaľ čo na mori umierali ľudia. 

Naliehavý problém s utečencami — v Európe najhorší stav od Druhej svetovej vojny — taktiež vyvolal napätie medzi členskými krajinami EÚ. Niektoré krajiny postavili protimigračné ploty či opätovne zaviedli hraničné kontroly uprostred hlbokej nezhody nad tým, ako zvládnuť tento problém.

Veci sa stávajú komplikovanými. Radšej by som teraz počúval hudbu,” povedal Muscat.

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO