VA - Pápež vyzýva kresťanov BOJOVAŤ PROTI ZÁKONOM, ktoré sú proti ľudskej dôstojnosti

1,180
Kultúra života

Vatikán, 1. Apríl 2010 – Na rannej sv. omši posvätenia krizmy, slávenej v rímskej katedrále – v Bazilike sv. Jána Laterána, pápež Benedikt XVI. vyzval kresťanov nepodporovať “neprávosti” ktoré sa dostávajú do zákonov - neprávosti ako sú potraty.

Pápež povedal, že “kresťania ako dobrí občania rešpektujú zákony a robia to, čo je spravodlivé a dobré. Tiež by nemali akceptovať zákony, ktoré garantujú niečo, čo už nie je právo, ale nespravodlivosť.“

Pozoruje, že kresťanskí mučeníci “odmietli akceptovať neprávosť, zapájať sa v modlárstve, uctievať vládcu, klaňať sa podvodom a zbožňovať individuálov a ich moc. Vyjadrením svojho ‘nie’ podvodom a všetkým ich následkom, vyzdvihli moc práva a pravdy, a tak slúžili pravému pokoju.“

“Dnes je veľmi dôležité, aby kresťania boli poslušní zákonu, ktorý je základom mieru. Ale je taktiež dôležité, aby kresťania neakceptovali neprávosti, ktoré boli pozdvihnuté na úroveň zákona, ako napríklad zákon povoľujúci vraždy nevinných nenarodených detí,” povedal pápež.

“Touto cestou slúžime mieru a nasledujeme kroky Ježiša Krista.”

Pápež Benedikt pripomenul veriacim, že kresťania ako Kristus “nevíťazia” mečom, ale krížom.

“Každý, kto miluje, je pripravený trpieť za milovaného a kvôli jeho láske, a tak zakusuje hlbšiu radosť. Radosť mučeníkov bola silnejšia ako muky, ktoré im boli spôsobené. Táto radosť bola v konečnom dôsledku víťazná a otvorila brány histórie pre Krista.”

“Modlime sa, aby nás jeho radosť prenikla ešte hlbšie, a aby sme boli schopní túto radosť znovu prinášať tomuto svetu, ktorý tak naliehavo potrebuje radosť pochádzajúcu z pravdy,” zakončil svätý Otec.