V Rusku sa každoročne zavraždí viac ako 100 detí, je šanca, že to bude nula

1,382
Kultúra života

Od roku 2010 do roku 2013 bolo v Rusku zaznamenaných 532 vrážd novorodencov. Skupina Cradle of Hope dúfa, že sa jej podarí stiahnuť toto číslo na nulu.

Yelena Kotova, zakladateľka Cradle of Hope, v rozhovore pre The Moscow Times vysvetlila, že jej organizácia zachránila 31 detí vďaka 21 „babyboxom“ po celom Rusku. V súčasnosti Moskovské autority požiadala, aby schválili umietnenie týchto schránok do všetkých nemocníc v meste.

Nepovzbudzujeme rodičov, aby svoje novorodeniatko opustili,“ povedala Kotova pre Times. „Snažíme sa o zachránu dvoch životov: matkinho a dieťaťa. Sme tu na to, aby sme zabezpečili to, že sa z matky nestane zločinec a že jej dieťa prežije.“

Babyboxy, ktoré sa pripevňujú na steny zdravotníckych zariadení, našli starostlivú rovnováhu medzi záchranou životov a ďalším bremenom matiek, ktorých konanie by bolo vraždou novorodenca. Keďže na tomto mieste niet bezpečnostných kamier ani bezpečnostných pracovníkov, ženy môžu dať dieťa do vyhrievaného boxu, ktorý sa automaticky zablokuje. O pár minút neskôr zdravotnícky personál upozorní alarm.

V prípade, že bolo dieťa nahlásené ako nezvestné, upovedomia o tomto dieťati políciu a sociálne služby. Potom dieťa prehliadne lekár.

Schránkam sa dostalo veľkej pozornosti vďaka zverejneniu filmu „Drop Box“. Ide o dokumentárny film o juhokórejských schránkach, ktoré navrhol pastor Lee Jong-rak. Film vyšiel vďaka podpore kresťanskej skupiny Focus on the Family.

Podľa Focus on the Family videlo The Drop Box viac než 210 000 Američanov. Organizácia pre LifeSiteNews uviedla, že od 16. marca sa film premieta na viac než 900 plátnach 727-ich kín, pričom v 435 kinách ho museli opakovať.

O 25 z 31 novorodencov, ktorí na našli v ruských detských boxoch, sa postarali iné rodiny. Tri boli adoptované a ďalšie tri vrátili príbuzným.

Moskvovské autority povedali, že návrh organizácie Cradle of Hope zvažujú, a že lekárska komunita bude o možnosti rozšírenia počtu schránok diskutovať.