v Ríme sa zhromaždili státisíce ľudí, aby odmietli zákon umožňujúci homosexuálne „manželstvá“ a adopciu

1,683
Kultúra života

Státisícový dav ľudí sa zhromaždil 30. januára na protest v prospech rodiny a práv detí pred rímskym Circo Massimo. Taliansky parlament totiž chystá hlasovanie o civilných zväzkoch“ pre homosexuálov.

Gigantický protest nazvaný „Deň rodiny“ zorganizoval Výbor na obranu našich detí. Jeho cieľom bolo zmariť pokus vládnucej Demokratickej strany a jej spojencov o schválenie zákona, ktorý by zlegalizoval homosexuálne zväzky a umožnil homosexuálom adopciu ich nevlastných detí– čiže detí ich sexuálnych partnerov.

Protestujúci vyjadrili tiež obavu, že takéto opatrenie by homosexuálom umožnilo uzatvárať zmluvy s darkyňami vajíčok a so ženami, ktoré „prenajímajú“ svoje maternice. Dochádzalo by tak k „vytváraniu“ detí, ktoré by nikdy nespoznali svojej matky a ktoré by nemali akýkoľvek nárok na svoju prirodzenú rodinu.

„Maternica nie je pec, v ktorej sa vyrábajú výrobky!“ povedal hlavný rečník pochodu Massimo Gandolfini zhromaždenému davu.

Gandolfini nazval navrhovaný zákon deštruktívnym a varoval, že ak sa schváli, nastane obrovský zmätok, v ktorom prestane existovať rodina. Vzniknú však rôzne hybridy rodiny, pričom obeťou toho všetkého budú naše deti, pretože zákon má silu zmeniť kultúru národa.

Usporiadatelia sa cielene vyvarovali kritickým komentárom voči homosexuálnemu správaniu. Podobne, ako aj katolícki biskupi, ktorí podporili pochod. Na ich čele stál kardinál Angelo Bagnasco, janovský arcibiskup a predseda talianskej biskupskej konferencie.

„Pravé dobro detí musí prevážiť všetko ostatné,“ povedal Bagnasco pár dní pred pochodom. „Deti sú tými najslabšími a najzraniteľnejšími bytosťami. Niet na nich právo, pretože to nie sú veci, ktoré sa vyrábajú.“

Citoval tiež vyhlásenie pápeža František z minulého roku o celkovom dobre detí, ktoré majú „právo vyrastať s otcom a matkou. Rodina je antropologický fakt, nie ideologický [výtvor].“

Hoci Katechizmus Katolíckej Cirkvi ako aj opakované vyhlásenia Apoštolskej Stolice odsudzujú nemravnosť homosexuálnych úkonov, katolícka hierarchia je v posledných rokoch čoraz zdržanlivejšia v ohlasovaní cirkevnej náuky, keďže spoločenské prijatie homosexuality rastie. Výzva vtedajšieho kardinála Josepha Ratzingera, ktorú v roku 2003 podporil aj pápež Ján Pavol II., nabádala vlády, aby zabránili šíreniu homosexuality a aby predišli udeľovaniu osobitných práv homosexuálom. Hoci táto výzva nebola nikdy odvolaná, zostala bez odozvy.

V dňoch pred pochodom sa mohlo zdať, že Svätý Otec František stiahol svoju podporu. Odvolal stretnutie s Bagnascom po tom, čo kardinál začal v januári brániť zhromaždenie. No o niekoľko dní pri stretnutí s kardinálmi pápež poznamenal, že „sa nesmie miešať rodina ustanovená Bohom s akýmkoľvek iným typom zväzku“, čo mnohí považujú za podporu pochodu.

Nedávny prieskum spoločnosti IPR Marketing zistil, že hoci takmer 75 % Talianov podporuje civilné zväzky heterosexuálnych párov, len menšina z nich (46 %) uznáva rovnaké práva homosexuálnych párov; 40 % odmieta civilné zväzky pre homosexuálov a 14 % sa nevie vyjadriť. Veľmi jasná väčšina je proti homosexuálnemu „manželstvu“ (55 %), pričom len 38 % ľudí je za.

Najviac odporujú Taliani homosexuálnej lobby vo veci adopcie zo strany homosexuálov. Drvivých 85 % Talianov hovorí, že je proti; za je len 15 % a nikto neodpovedal: „Neviem".

Hoci usporiadatelia vyhlásili, že účasť dosiahla dva milióny, renomované talianske noviny La Stampa tvrdia, nemohla presiahnuť 300 000 ľudí s ohľadom na kapacitu priestoru, ktorý demonštranti pokryli.