V piatok odišiel do večnosti otec pro-life hnutia - doktor Jack Wilke

1,135
Kultúra života

CINCINNATI, Ohio, 21. februára 2015 (LifeSiteNews.com) – S hlbokým smútkom oznamujeme, že doktor Jack Willke, prezident Life Issues Institute, v piatok 20. februára vo svojom dome nečakane zomrel.

Doktor Willke a jeho manželka Barbara, ktorá ho predišla do večnosti, sú považovaní za rodičov medzinárodného pro-life hnutia. Ich vzdelávacie materiály, najmä ich Príručka o potrate a neskoršom potrate: Otázky a odpovede (online verzia alebo tlačené kópie) bola preložená do 32 jazykov a je zodpovedná za osvetu miliónov ľudí po celom svete ohľadom umelého prerušenia tehotenstva.

Doktor Willke bol zakladajúcim členom a dlhoročným prezidentom Federácie medzinárodného práva na život (International Right to Life Federation), bývalým predsedom Národného výboru práva na život a zakladateľom a prezidentom Life Issues Institute, celoštátnej osvetovej organizácie. Bol tiež zodpovedný za konverziu prezidenta Georgea Busha z pro-potratového/pro-choice postoja na pro-life.

Keď sa v roku 2013 Jack a jeho žena Barbara zúčastnili Medzinárodnej pro-life konferencie v Ottawe v Kanade, LifeSite malo šťastie a podarilo sa jej s doktorom Wilkem urobiť krátky video rozhovor (Časť I, Časť II). V druhej časti rozhovoru Willke podáva pôvabné, veľmi stručné zhrnutie jeho mimoriadnej, dlhej, mnohoročnej pro-life kariéry a ako to všetko - aj napriek jeho počiatočným protestom - začalo. V druhej časti dokazuje, aký mimoriadne nízky bol počet úmrtí kvôli nelegálnym potratom pred ich legalizáciou, v rozpore s tým, čo tvrdilo potratové hnutie. Poukazuje i na ďalšie súvisiace dôležité základné pozorovania, ku ktorým v priebehu rokov dospel.

Barbara sprevádzala doktora Willkeho na väčšine jeho medzinárodných a amerických stretnutí, na ktorých mal hovoriť, bola jeho pravou rukou a nepostrádateľným človekom, spoluspisovateľkou a často i spolumoderátorkou. Do večnosti odišla v apríli 2013.

Bradley Mattes, výkonný riaditeľ Life Issues Institute, povedal: „Slová asi ani nemôžu vyjadriť, ako smutne sa cítime. Jack mal takmer 90 a my sme vedeli, že sa blíži jeho čas, čas, keď sa v nebi pripojí k svojej drahej Barbare... je však ťažké povedať zbohom. Jack bol viac ako 23 rokov mojim poradcom a kolegom a bol mi druhým otcom.“

Life Issues Institute sa zameriava na pokračovanie pro-life dedičstva, ktoré začali Willkeovci. Začiatok siaha až do šesťdesiatych rokov. Doktor Willke sa často vyjadroval, že nečakal, že počas svojho života uvidí obrat v potratoch. Jeho sen o ukončení brutality potratov nakoniec uskutočnili tí, ktorých on a Barbara priviedli do hnutia a vyškolili ich. Mattes povedal: „Viem si predstaviť, aký pozdrav sa Jackovi dostal v nebi. Milióny detí, na ktorých záchrane neúnavne pracoval, ho radostne víta doma.“

Pohrebné opatrenia sa vybavujú a budú zverejnené na www.lifeissues.org po ich dokončení.

Jim Hughes, prezident Campaign Life Coalition Canada a viceprezident International Right to Life, slúžil s dokotorom Willkem v hnutí viac ako 30 rokov. Hughes pre LifeSiteNews povedal, že Willkeho smrť je „obrovskou stratou pre pro-life hnutie“. Hughes dodáva: „Jeho Príručka o umelom prerušení tehotenstva, ktorú napísala jeho zosnulá manželka, je ako Biblia pre všetkých tých, ktorí vstupujú do pro-life hnutia.“ „Bude žiť ďalej prostredníctvom svojej dobrej práce  v krajinách po celom svete, ktoré navštívil preto, aby podporil život.“

Záverečným projektom, ktorý doktor Willke a Barbara dokončili vo svojich spoločných posledných rokoch, bola nesmierne očakávaná monografia mapujúca ich roky v hnutí pro-life. Nesie názov Abortion and the Pro-Life Movement, An Inside View (Prerušenie tehotenstva a pro-life hnutie: Vnútorný pohľad). Len nedávno našiel vydavateľa a na predaj bude na Infinity Publishing. Kniha je opisovaná ako „autobiografická história jedného z najkontroverznejších hnutí našej doby“. Očakáva sa, že v blízkej budúcnosti bude k dispozícii aj na Amazone.