V Indii lákajú ľudí na sterilizácie výhernou lotériou

4,651
Kultúra smrti


 

SITA 1.7.2011

"Chceme propagovať sterilizáciu," povedal doktor Pratap Singh Dutter. Do lotérie zaradia každého, kto sa podrobí zákroku v období od 1. júla do 30. septembra.

JODHPUR 1. júla (WEBNOVINY) - Obyvatelia severoindického štátu Radžastan môžu vyhrať mnoho lákavých cien vrátane osobného automobilu, ak sa v rámci vládneho programu nechajú sterilizovať. Tlačovú agentúru AFP o tom v piatok informoval vysoký predstaviteľ zdravotníckych orgánov v okrese Jhunjhunu, podľa ktorého je prvou cenou auto indickej značky Tata Nano známe ako najlacnejšie vozidlo svojho druhu na svete. Pre tých, ktorí sa nechajú sterilizovať v období od 1. júla do 30. septembra, sú taktiež pripravené motocykle, televízory alebo kuchynské roboty.

"Chceme propagovať sterilizáciu," povedal pre AFP doktor Pratap Singh Dutter. Do lotérie podľa neho zaradia každého, kto sa podrobí zákroku v uvedenom období. "Zdalo sa nám, že zaostávame v plnení nášho sterilizačného plánu - 21-tisíc zákrokov ročne, takže okresný prednosta prišiel s týmto nápadom. Dúfame, že v nasledujúcich troch mesiacoch sa príde nechať sterilizovať najmenej šesťtisíc ľudí," povedal Dutter.


Podľa údajov z najnovšieho sčítania, ktoré úrady zverejnili v marci, by sa India mala stať do roku 2030 najľudnatejšou krajinou sveta. Minuloročná štatistika Populačného fondu OSN (UNFPA) uvádza, že na jednu ženu v Indii pripadá v priemere 2,588 narodeného dieťaťa. Terajšie snahy motivovať ľudí k sterilizácii vyvolávajú spomienky na kontroverzný program zo 70. rokov, keď sa muži s dvoma alebo viacerými deťmi museli podrobiť sterilizačnému zákroku.