V cirkvi vzniká rozkol: Kardináli, ktorí pôvodne podporovali Františka, teraz chcú, aby radšej rezignoval

3,757
Kultúra smrti

The London Times hlási, že skupina kardinálov, ktorí podporovali pápeža Františka, teraz chce jeho odstúpenie a nahradenie kardinálom Pietrom Parolinim, pretože sa boja, že jeho reformy spôsobia katastrofálny rozkol v Cirkvi. Článok vychádza zo správy vatikánskeho experta Antonia Socciho, prominentného talianskeho katolíckeho novinára.

Antonio Socci hlási, že kuriálna frakcia Svätej stolice, ktorá podporila voľbu Jorge Maria Bergoglia z “netrpezlivosti s vládou jeho predchodcu, pápeža Benedikta XVI”, teraz chce odstúpenie pápeža Františka zo strachu pred hroziacim rozkolom, hlási The Times.

Veľká časť kardinálov, ktorí hlasovali pre Františka, si robí veľké starosti. Frakcia, ktorá organizovala voľby a doteraz ho sprevádzala bez akejkoľvek odluky, pestuje myšlienku morálneho naliehania, aby ho presvedčila odísť do dôchodku.

Bola to druhá frakcia, ktorá verí, že pápež by mal odstúpiť a ktorá by chcela vstúpiť na hraciu plochu s kardinálom Pietrom Parolinim, vatikánskym štátnym tajomníkom, povedal Socci. Verí, že skupina má približne tucet členov, ale význam členov je väčší, než je ich počet. Štyri roky po odstúpení Benedikta XVI a príchode Bergoglia na scénu sa situácia v katolíckej cirkvi stala výbušnou a pravdepodobne sa naozaj nachádza na pokraji rozkolu, ktorý by mohol byť ešte katastrofálnejší než ním bol príchod Luthera.

Kardináli sa obávajú, že cirkev ako inštitúcia by mohla byť roztrieštená. Existuje mnoho nepriamych spôsobov, ktorými by mohol byť vyvíjaný tlak. Odborník na Vatikán zhodnotil tento posledný vývoj nasledovne:

Väčšina tých, ktorí hlasovala za Bergoglia v roku 2013, oľutovali svoje rozhodnutie, ale nemyslím si, že je pravdepodobné, že členovia hierarchie budú tlačiť na pápeža, aby odstúpil. Tí, ktorí ho poznajú, vedia, že to bude k ničomu. František má totiž veľmi autoritárske sklony. Nerezignuje, kým nesplní svoje revolučné reformy, ktoré však spôsobujú obrovské škody.

Antonio Socci uvádza, že význam tohto vývoja je, že skupina, ktorá sa chce Františka zbaviť, sú “konzervatívni” kardináli, ktorí oponovali inováciám.