V Belgicku zabili prvé dieťa v rámci zavedenia eutanázie pre deti

1,988
Kultúra smrti

Prvé dieťa zomrelo na základe nového zákona v Belgicku, ktorý lekárom umožňuje vykonať eutanáziu detí.

V roku 2014 Belgicko hlasovalo o rozšírení eutanázie aj na deti so zdravotným postihnutím. Zákon umožňuje maloletým podstúpiť eutanáziu za určitých podmienok a opatrenia by sa tiež mali rozšíriť na právo požiadať o eutanáziu aj u dospelých s demenciou. Žiadny vekový limit nie je stanovený, ale deti, ktoré by mohli podstúpiť eutanáziu, musia “mať schopnosť vlastného úsudku.”

Eutanázie sú v Belgicku legálne od roku 2002, ale už od svojho prijatia boli zakázané pre pacientov mladších ako 18 rokov. Kým eutanázie je legálne ešte v niekoľkých krajinách v Európe, Belgicko je prvou krajinou na svete, ktorá zrušila všetky vekové obmedzenia.

Profesor Wim Distelmans, šéf Belgickej federálnej hodnotiacej komisie pre eutanáziu, vydal vyhlásenie potvrdzujúce, že prvý lekár vykonal eutanáziu maloletého pacienta minulý týždeň. Podrobnosti o stave dieťaťa neboli zverejnené.

Liberálny senátor Jean-Jacques De Gucht potvrdila smrť chorého mladistvého v sobotu. Povedal, že maloletý pochádzal z flámskeho regiónu Belgicka, ale odmietol poskytnúť akékoľvek ďalšie podrobnosti o pacientovi kvôli ochrane súkromia smútiacej rodiny.

Katolícke učenie zakazuje eutanáziu a predseda talianskej biskupskej konferencie v sobotu opísal správy o eutanázii dieťaťa ako bolestivé a znepokojujúce. “To nás bolí ako kresťanov, ale aj ako osoby,” povedal kardinál Angelo Bagnasco talianskej spravodajskej agentúre ANSA.

Eutanázia maloletého vyvolala otázky, či by deti mali mať možnosť spraviť voľbu medzi životom a smrťou. V roku 2014 skupina lekárov – vrátane pediatrov – podpísala list, v ktorom vyjadrujú nesúhlas s belgickým opatrením.

V roku 2012 bolo v Belgicku zaznamenaných 1432 prípadov eutanázie – nárast o 25 % oproti roku 2011. V čase, keď bol zákon prerokovaný v belgickom senáte, odporcovia eutanázie návrh odsudzovali.

Eutanázia bola “obmedzená”, lebo nemohli ju vykonávať na deťoch so zdravotným postihnutím

“V súčasnej dobe belgické právo na eutanáziu obmedzuje eutanáziu len pre ľudí, ktorí majú nad 18 rokov. Tento bezprecedentný návrh zákona by rozšíril eutanáziu aj o deti so zdravotným postihnutím,” hovoril Alex Schadenberg z koalície proti eutanázii v tej dobe. “Belgická socialistická vláda je pevne presvedčená, že zákon o eutanázii sa musí rozšíriť aj na deti a mladistvých a osoby s demenciou, hoci sú tu významné príklady toho, ako dochádza k zneužitiu súčasného zákona. Súčasná prax eutanázie v Belgicku sa javí ako jednoduchý spôsob, ako zakryť lekárske chyby.”

“Bez ohľadu na zdravotné postihnutie, život by mal byť ocenený. Prijať zákony, ktoré umožňujú ukončenie života pre osoby so zdravotným postihnutím, ktoré sú neplnoleté, je neprijateľné, “dodal. “Namiesto toho musíme vynaložiť všetko úsilie na výskum, ktorý by nám poskytol výsledky ako zmierniť ich fyzické utrpenie morálnym spôsobom.”

Professor Chris Van Geeta z univerzity v Leuvene tvrdí, že zákon predstavuje “obrovský etický problém.” V nadväznosti na hlasovanie vo štvrtok, Tom Mortier, profesor chémie na Leuven University a bojovník proti eutanázii, nazval hlasovanie “šialenstvom”. Jeho vlastná matka, ktorá trpela chronickou depresiou, požiadala o eutanáziu v roku 2012.

Existuje však mnoho prípadov zneužívania zákona o eutanázii. Výskum uskutočnený Canadian Medical Association Journal (CMAJ) vykonaný v roku 2010 zistil, že 32 % úmrtí v dôsledku eutanázie v regióne Flámsko v Belgicku bolo vykonaných bez výslovnej žiadosti.

Holandsko umožňuje deťom vo veku nad 12 rokov požiadať o eutanáziu so súhlasom rodičov.