V Argentíne pokrstili dieťa „zosobášeného“ páru rovnakého pohlavia

1,543
Neutral

 

Córdoba, Argentína – Karina Villarroel and Soledad Ortiz sa stali prvým lesbickým „zosobášeným“ párom, ktorého dieťa bolo pokrstené začiatkom apríla v arcidiecéznej katedrále v Cordobe. Pozorovatelia sa obávajú, že je to pokus o podkopanie katolíckeho učenia o rodine.

Krstnou matkou dieťaťa sa stala argentínska prezidentka Cristina Fernández de Kirchner, ktorá bola v roku 2010 ústrednou silou pri schvaľovaní „manželstva“ rovnakého pohlavia. 

„Mali sme zasadnutie s arcibiskupom [Carlosom] Ñáñezom a povedal nám, že v tom nevidí žiaden problém, aby bola naša dcéra pokrstená v katedrále,“ povedala Villarroel pre lokálne noviny La Voz del Interior.

Podľa miestnych cirkevných zdrojov by tento krst „bol oveľa viac problematický, keby pápežom nebol Jorge Bergoglio.“

V roku 2012 totiž Bergoglio, vtedy ešte biskup Buenos Aires, nariadil kňazom, aby vysluhovali sviatosť krstu všetkým nemluvňatám, či sú to deti slobodných matiek, prípadne inak vylúčené z manželstva. Arcibiskup Bergoglio varoval kňazov pred pokrytectvom vo vysluhovaní sviatostí a odvádzaním ľudí od spásy.

Podľa kódexu kanonického práva, aby mohlo byť nemluvňa pokrstené v katolíckej cirkvi, „musí existovať odôvodnená nádej, že nemluvňa bude vychované v katolíckej viere.“

„Ak taká nádej úplne chýba, má sa krst podľa predpisov partikulárneho práva odložiť, pričom sa rodičom vysvetlí dôvod,“ dodáva prvý paragraf kánonu 868.

V rozpore s týmto, dvojica vyslovila poznámky naznačujúce, že nezamýšľajú vychovávať dieťa v katolíckej viere. 

„Pochádzame s katolíckych rodín, ale samy nechodíme často do kostola,“ povedala médiám Villaroel, nebiologický „rodič.“ „Chceme, aby bola pokrstená. Neskôr sa môže sama rozhodnúť, čo chce robiť a ako nasledovať hlas vlastného srdca.“

Tieto dve lesbické ženy sa pre argentínsku tlač vyjadrili, že s arcibiskupom Carlosom Ñañezom sa stretli osobne. Ten dal obratom nezverejnené „špeciálne inštrukcie“ otcovi Carlosovi Varasovi pre zapísanie na krst.

V pokuse vysporiadať sa so závažnými kanonickými problémami arcibiskup Ñañez údajne inštruoval otca Varasa, aby bol osobitne opatrný pri výbere krstných rodičov. Rodičia samotní budú pri obrade krstu vyzvaní vyznať svoju vieru a odmietnuť hriech. 

Nevyjasnené zatiaľ zostáva, kto je skutočne uvedený ako matka dieťaťa na krstnom liste a jestvujú obavy, že obidve ženy budú tlačiť na to, aby boli uvedené ako matky.

V septembri minulého roku kňaz anglikánskej cirkvi odmietol uviesť dve lesbické ženy ako matky na krstnom liste. Reverend George Gebauer neodmietol vykonať obrad, ale odmietol uviesť obidve ženy ako matky. Žiadal, aby jedna z nich bola uvedená iba ako krstná matka. Anglikánska cirkev verejne napomenula kňaza a pristúpila na uvedenie obidvoch žien ako matiek.

Karina Villarroel, nebiologický „rodič“ dieťaťa Ummy, sa v súčasnosti súdi s policajným zborom v Cordobe. Prepustili ju, keď trvala na tom, že pôjde na „materskú“ dovolenku na 180 dní.

Krst sa konal v sobotu 5. apríla v katedrále v Cordobe. [Argentínska prezidentka sa napokon stala „krstnou matkou“ dieťaťa, aj keď sa krstu osobne nezúčastnila a poslala za seba na obrad zástupkyňu.]

LifeSiteNews kontaktovali arcidiecézu v Cordobe, ale do času uzávierky nedostali odpoveď.