V americkom parlamente standing ovation zázračne narodenému dieťatku

2,245
Kultúra života

Povesť americkej Snemovne reprezentantov ako inštitúcie možno nie je vždy najlepšia, no nedávno prejavila úctu krehkému životu. Dala standing ovation jednoročnému dieťatku, o ktorom lekári s istotou predpovedali, že už v maternici alebo krátko po narodení zomrie.

Kongresmanka Jaime Herrera Beutlerová, R-WA, priviedla svoju malú dcéru Abigail Rose do Snemovne spolu s lekárkou, ktorá odmietla prijať prevládajúcu diagnózu svojich kolegov.

Abigail je považovaná za prvé dieťatko na svete, ktoré prežilo tzv. Potterov syndróm, zriedkavú chorobu, pri ktorej sa pľúca a obličky dieťatka dostatočne nevyvinú dôsledkom nedostatku plodovej vody.

Po rozhovoroch s lekármi, ktorí tvrdili, že dieťa má len malú alebo žiadnu šancu narodiť sa, alebo že sa krátko po narodení zadusí, Beutlerovci napísali: „Nie je pre nás dostupné žiadne lekárske riešenie. Modlíme sa za zázrak.“

Nádej našli prostredníctvom Dr. Jessicy Bienstockovej, riaditeľky programu praktikantskej stáže pre Oddelenie gynekológie a pôrodníctva vo fakultnej nemocnici Johnsa Hopkinsa. Bienstocková bola ochotná vyskúšať proces amnioinfúzie, počas ktorej sa na kompenzáciu nedostatku plodovej vody vstrekuje soľný roztok.

Rodičia postupne videli, že ich nenarodená dcérka na tieto injekcie reaguje.

Abigail sa narodila 15. júla v iba 28. týždni tehotenstva. Vážila iba 0,96 kilogramu.

Po pár minútach bolo jasné, že jej pľúca sú na dieťa narodené tak skoro veľmi dobre vyvinuté,“ povedala kongresmanka Beutlerová.

Beutlerovci povedali, že Dr. Bienstocková a personál nemocnice Johnsa Hopkinsa boli „ochotní bojovať za to, čo sa zdalo byť nemožné.“ A boli úspešní.

V Snemovni reprezentantov nedávno videli, že dieťatko žije a je zdravé.

Predseda Snemovne John Boehner, ktorý sa niekedy necháva uniesť svojimi emóciami, bol dojatý k slzám, keď spoznal Dr. Bienstockovú, ktorá navštívila Snemovňu.

Počas svojej kariéry odrodila viac ako 1 000 detí a jedno z nich je nám veľmi dobre známe,“ povedal lámajúcim sa hlasom. „A je to samozrejme Abigail Rose Beutlerová, dcéra našej priateľky –“ povedal a ukázal pritom na kongresmanku Beutlerovú, ktorá na rukách držala bábätko Abigail.

Beutlerová s dieťaťom zamávali, keď snemovňa prepukla do standing ovation.

Ak je toto bábätko šťastným a zdravým zázrakom, Dr. Bienstocková je zázračnou pracovníčkou, ktorá pomohla odovzdať tejto rodine dar nádeje a života,“ povedal na záver Boehner, ďakujúc všetkým lekárom a zdravotníckym pracovníkom, ktorí zachraňujú životy detí.

Beutlerovci dúfajú, že aj iné deti dostanú takú šancu, akú mala ich malá dcérka.

Bolo viac lekárov, ktorí nám hovorili ‚nie‘ ako ‚áno‘ a sú ďalší rodičia, ktorí majú podobné skúsenosti,“ povedala minulého roku kongresmanka Beutlerová. „Chceli by sme, aby táto skúsenosť bola súčasťou rozhovorov, keď sa táto diagnóza znovu objaví, takže títo rodičia majú šancu.