V škótskej anglikánskej katedrále sa spieval verš z koránu, ktorý popieral, že Ježiš je Boží Syn

1,441
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Polemika, ktorá nastala v súvislosti s čítaním koránu v kresťanskej katedrále, nabrala ešte vyššie obrátky potom, čo vysvitlo, že čítaný text zahŕňal pasáž, ktorá výslovne prehlasovala, že Ježiš nie je Božím Synom.

Popretie tejto kľúčovej kresťanskej dogmy sa verejne čítalo v hlavnej katedrále škótskej episkopálnej (anglikánskej) cirkvi v Glasgowe.

Prepošt katedrály, reverend Kelvin Holdsworth, vyzval ľudí aby počúvali čítanie z islamskej posvätnej knihy, ktorá podáva moslimskú interpretáciu Ježišovho zázračného počatia a narodenia. Čítala ho Madinah Javed, moslimská študentka práv, počas bohoslužby v katedrále sv. Márie, na sviatok Zjavenia Pána, ktorým sa slávi vtelenie Boha v osobe Jeho Syna Ježiša.

Christian Today oznámil, že aj text, ktorý sa čítal pred týmto textom, očividne popieral Ježišovo Božstvo. Ukázalo sa, že Javedová sa nedržala predpísaného textu, a vložila doň kontroverzné verše.

Krátko po 6. januári na  Facebook post  opisovala katedrála spomínanú bohoslužbu ako „nádhernú udalosť“.

Píše sa tam: „Kongregácia si počas bohoslužby pripomenula, že Ježiša si neuctievajú iba kresťania. Spojili sme sa s priateľmi z dvoch miestnych moslimských komunít.“ Post uvádza aj video z čítania.

Javed však vybočila z predpísaného textu a vložila doň pasáž, ktorá zreteľne popiera, že Ježiš je Božím Synom, čo je základnou dogmou kresťanstva.

Úvodné verše, preložené v predtlačenom hárku bohoslužobných čítaní, neobsahovali kontroverznú pasáž o zásadnom a rozhodujúcom rozdiele medzi islamom a kresťanstvom.

Javed, ktorá čítala v arabštine, prešla z tohto predpísaného čítania k nasledujúcemu odseku, v ktorom sa hovorí: „Je nevhodné, aby mal Alah (Boh) syna.“

Nie je jasné, či v katedrále vedeli, že Javedová do svojho čítania túto kontroverznú pasáž zahrnie, alebo či ju čítala bez povolenia.

Holdswortha sme nikde nezastihli a hovorca katedrály sa odmietol k danej veci vyjadriť.

Madinah Javed sme tiež kontaktovali a žiadali o vyjadrenie.

Reverend Peter Ould, konzervatívny anglikán z Canterbury, napísal na blog post: „Jedna vec je rozprávať o príkladoch z moslimských písomností mimo kontextu bohoslužby, a druhá vec je účelovo ich začleniť do anglikánskej liturgie.“

Michael Nazir-Ali, popredný britský anglikán, odsúdil spomínané piatkové čítanie.

Predstavitelia škótskej episkopálnej cirkvi by mali okamžite odmietnuť tento neuvážený krok“, povedal vo svojom vyhlásení.

Vyzval aj arcibiskupa z Canterbury, Justina Welbyho, aby sa s celou cirkvou Anglicka, ako aj širším anglikánskym spoločenstvom, od tejto udalosti verejne dištancoval.

Kresťania by mali vedieť, v čo veria ich spoluobčania. Sem patrí aj čítanie koránu pre vlastnú potrebu, či už v origináli alebo v preklade. To však nie je to isté, ako čítať ho v kostole počas verejnej bohoslužby“, povedal.

A je mimoriadne necitlivé čítať tento úryvok pri bohoslužbe práve na sviatok Zvestovania Pána, kedy neslávime iba zjavenie Krista pohanom, ale aj Jeho krst a prehlásenie samého Boha Otca: „Toto je môj milovaný Syn, v ktorom mám zaľúbenie.

Škótska episkopálna cirkev odmietla spomínanú udalosť komentovať.

nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKÉ SLOVENSKO