V Čechách si adoptuje dieťa prvá dvojica gayov. “Už sa tešíme na bábätko ako snáď každý prvorodič,” uviedli

1,239
Kultúra smrti

Peter Laně a jeho partner Ján Rous sa podľa informácií portálu iDnes.cz veľmi pravdepodobne stanú v Českej republike prvými osvojiteľmi dieťaťa v registrovanom partnerstve. Dvojica totiž úspešne prešla prípravným kurzom, psychotestmi a ďalšími náležitosťami, ktoré otvárajú náhradným rodičom cestu k dieťaťu.

Keďže si u našich susedov môžu adoptovať dieťa len manželia, v prípade dvojice dvoch mužov, bude oficiálne na papieri rodičom len Laně. Prípravný kurz v Inštitúte náhradnej rodinnej starostlivosti Natama ale absolvovali obaja.

„Teraz už sa veľmi tešíme na bábätko, hoci sme aj trošku nervózni. Ako snáď každý prvorodič,“ dodal pre český portál Laně.

Aktuálne ide dvojica ešte na dovolenku do Vietnamu, ale detskú izbu pre bábätko už majú nachystanú pol roka. Podľa ich slov teraz ešte riešia postieľku, kočiar i výbavu a po návrate z dovolenky sa už chcú plne koncentrovať na očakávané bábätko.

„Skôr by sme chceli chlapca, odporučili nám to aj psychológovia. Najlepšie od čerstvo narodeného bábätka do šiestich mesiacov. Chceme, aby u nás dieťa bolo čo najskôr a neprežívalo traumu ústavnej starostlivosti. Etnikum neriešime. Veľa cestujeme a podľa nás je skvelé žiť v pestrej spoločnosti. Podstatné je, že dáme dieťaťu nádej na lepší život,“ podotýka jeden z mužov.

Krok po kroku

Záhradný architekt Peter Laně začal prekopávať cestu k adopciám sebe a ďalším homosexuálnym párom už v roku 2014. V tom čase totiž požiadal mestskú časť Praha 13 o zaradenie na zoznam žiadateľov o adopciu. Bol si vedomý zamietnutia, pretože paragraf 13 zákona o registrovanom partnerstve adopcie registrovaným partnerom zakazoval.

Avšak s pomocou právnika Petra Kalla to napadli, a tak sa rozbehol administratívny proces. Následne v priebehu minulého roka dvojica Peter a Ján skutočne docielili, že plénum pätnástich sudcov českého Ústavného súdu paragraf zrušil. Svoje rozhodnutie odôvodnili tvrdením, že paragraf bol diskriminačný.

 

Českí homosexuáli sa aktuálne snažia presadiť takzvané prisvojenie, t.j. aby si v registrovanom partnerstve mohol osvojiť potomka jedného z partnerov aj ten druhý. Novela, ktorá by to umožnila, sa už tri roky nachádza v Poslaneckej snemovni. Avšak podľa informácií portálu iDnes.cz v utorok má byť uskutočnený posledný pokus, ktorý ma docieliť, aby sa dostala na rokovanie ešte za súčasnej vlády.