V Írsku vyhlásili výsledky referenda z prvých obvodov, zvíťazil tábor “áno”

1,217
Kultúra smrti

V krajine už zverejnili prvé oficiálne výsledky po včerajšom referende

Odporcovia návrhu už priznali porážku, oznámila agentúra DPA.  Konečné výsledky vyhlásili v prvých zo 43 volebných obvodov. V severozápadnom obvode Sligo-North Leitrim aj vo Waterforde na juhovýchode krajiny zvíťazili stúpenci legalizácie, a to so ziskom 53,6 percenta, respektíve 60,3 percenta hlasov.

V obvode Wicklow neďaleko metropoly Dublin hlasovalo za uzákonenie manželstiev gejov a lesieb až 68,4 percenta voličov.  Stúpencom tábora “áno” už zablahoželal aj David Quinn, predstaviteľ katolíckej organizácie Iona Institute, ktorá patrí k hlavným propagátorom tradičného manželstva.

Oficiálne konečné výsledky z celej krajiny majú byť vyhlásené ešte dnes do 18.00 h SELČ.  V prípade, že návrh skutočne podporila väčšina voličov, stane sa Írsko prvou krajinou na svete, ktorá rozhodne o legalizácií sobášov gejov a lesieb na základe referenda.

Politici dúfajú že referendum bude predstavovať symbol premeny krajiny, ktorá bola dlho pokladaná za jednu zo sociálne najkonzervatívnejších v západnej Európe

Írski voliči zrejme v piatkovom historickom referende hlasovali v prospech umožnenia homosexuálnych manželstiev v tradične katolíckej krajine. Vyhlásili to dnes ministri aj odporcovia návrhu zákona o takýchto manželstvách, už keď sa začalo sčítavanie hlasov.

Ak voliči hlasovali za povolenie homosexuálnych manželstiev, Írsko sa stane prvou krajinou na svete, ktorá rozhodla o legalizácií sobášov gejov a lesieb na základe referenda. Minister Kevin Humphreys dokonca predpovedal pomer hlasov 2 ku 1.

Myslím, že je to vyhraté,” povedal dnes pre tlačovú agentúru Reuters minister pred rovnosť Aodhan O’Riordain v hlavnom stredisku sčítavania hlasov v írskej metropole Dublin. Bol prvý z ministrov, ktorí predpovedali, že referendum bude úspešné. “Počty ľudí, ktorí prišli hlasovať, sú bezprecedentné. Dnes je to emocionálne náročné pred všetkých ľudí v Írsku a som veľmi hrdý, že som Ír,” dodal.

Jeden z hlavých odporcov návrhu zákona už niekoľko minút po otvorení prvých urien pripustil, že homosexuálne manželstvá boli pravdepodobne v hlasovaní schválené. “Každý zrejme predpovedá, že voliči hlasovali za… a zdá sa, že to naozaj tak v tejto chvíli je. Je to sklamanie,” povedal John Murray z konzervatívnej katolíckej organizácie Iona Institute.

Všetky politické strany, veľkí zamestnávatelia a celebrity – všetci dúfajú, že referendum bude predstavovať symbol premeny krajiny, ktorá bola dlho pokladaná za jednu zo sociálne najkonzervatívnejších v západnej Európe. Aj prieskumy verejnej mienky pred referendom naznačovali, že návrh na legalizáciu homosexuálnych manželstiev prejde v pomere 2 ku 1.

Podľa štátnej televízie a rozhlasu bola piatková účasť v referende jednou z najvyšších účastí v Írsku

Írski voliči s nadšením odovzdávali v piatok hlasy v referende o legalizácii homosexuálnych manželstiev. Účasť bola vysoká a voliči zrejme hlasovali v prospech takýchto manželstiev – dve desaťročia po tom, čo Írsko dekriminalizovalo homosexualitu ako posledná západoeurópska krajina v roku 1993. Konečné výsledky sa očakávajú v priebehu dnešného popoludnia, informovala tlačová agentúra Reuters.

Hlasovacie miestnosti sa zatvorili v piatok o 22.00 h miestneho času (23.00 h SELČ), teda po 15 hodinách hlasovania. Podľa írskej štátnej televíznej a rozhlasovej stanice RTÉ sa zdá, že piatková účasť bola jednou z najvyšších účastí na referende v Írsku – v hlavnom meste Dublin dosiahla pravdepodobne 60 percent. Na neúspešnom ľudovom hlasovaní v roku 2013, ktoré malo zrušiť hornú komoru parlamentu, sa zúčastnilo iba 39 percent voličov.

Zdá sa, že v mestských oblastiach bola silná účasť voličov, čo by mohlo byť viac prospešné pre tábor podporujúci homosexuálne manželstvá,” uviedol Mattie McGrath, jeden z iba dvoch zákonodarcov 166-členného írskeho parlamentu, ktorí robili kampaň proti homosexuálnym manželstvám.

Po zatvorení hlasovacích miestností sa nerobil žiaden celoštátny exit poll; prvé výsledky referenda sa očakávajú v priebehu dnešného dopoludnia. Aktivisti za homosexuálne manželstvá takisto vyhlásili, že vysoká účasť voličov je pre nich dobrým znamením.

Manželstvá gejov a lesieb podporujú v Írsku všetky politické strany, veľkí zamestnávatelia a celebrity. Všetci dúfajú, že referendum bude predstavovať symbol premeny krajiny, ktorá bola dlho pokladaná za jednu zo sociálne najkonzervatívnejších v západnej Európe.

Vplyvnú katolícku cirkev v Írsku poškodili v posledných rokoch škandály okolo sexuálneho zneužívania detí kňazmi a jej moc v krajine upadala. Zároveň s tým prišla aj postupná zmena v názoroch verejnosti.

Prieskumy verejnej mienky pred referendom naznačovali, že návrh na legalizáciu homosexuálnych manželstiev prejde v pomere 2 ku 1 – Írsko by sa teda stalo prvou krajinou na svete, ktorá rozhodne o legalizácií sobášov gejov a lesieb na základe referenda. Írsko už pred štyrmi rokmi zlegalizovalo registrované partnerstvá dvojíc rovnakého pohlavia.