VÍŤAZSTVO: Manželstvo na Slovensku od dnes požíva zvýšenú ochranu!

4,305
Kultúra života

Politici prijali novelu Ústavy veľmi pozitívne

Slovenská vláda v stredu prijala novelu Ústavy Slovenskej republiky. Novelu pripravil Smer-SD v spolupráci s KDH. Za schválenie novely hlasovalo 102 zo 128 poslancov. Proti bolo len 18

Ján Figeľ (KDH) po schválení novely povedal, že novela Ústavy prináša potrebné a dôležité zmeny. Na ústavnú definíciu manželstva musia podľa Figeľa nadväzovať prorodinné opatrenia. "Čo je dobré pre rodinu, je dobré aj pre štát," vyhlásil Figeľ.

V súvislosti so zmenami v justícii uviedol, že stav súdnictva je zlý a vyžaduje si ozdravné opatrenia. Vyzdvihol oddelenie funkcie predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady, previerky sudcov a kandidátov na túto funkciu či obmedzenie trestnoprávnej imunity sudcov. "Sme presvedčení, že je to potrebné, aby sa zefektívnilo naše súdnictvo a lepšie fungovalo pre ľudí. Ľudia potrebujú spravodlivosť," zdôraznil Figeľ.

Jeho slová podporil aj jeden z predkladateľov novely Pavol Hrušovský (KDH). Je podľa neho potrebné zlepšiť vymožiteľnosť práva a stav justície ako takej. Opätovne odmietol účelovosť spojenectva so Smerom-SD. KDH podľa jeho slov nikdy nekonalo vypočítavo.

 

Jurinová si myslí, že v ústave by malo byť takisto explicitne zadefinované právo rodičov na to, aby vychovávali deti v súlade s ich presvedčením

Poslankyňa Erika Jurinová (OĽaNO) uviedla, že ústavná ochrana manželstva je mimoriadne dôležitá, pokiaľ sa nezneužije ako nástroj vydierania iných strán. "Zhoda veľkej väčšiny opozičných poslancov na ústavnom zakotvení definície manželstva a následná snaha o reformu v justícii vyvolávala najskôr nádej na naštartovanie veľkých zmien, že sa deje veľká vec, no dnes si to tvrdiť už nedovolím," dodala s tým, že ak justícia podľa nových pravidiel nebude vedieť lepšie fungovať, SMER si ich ľahko upraví, keďže na to mu bude stačiť obyčajná väčšina.

Aj napriek tomu zahlasovala v prospech novely. Svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že je málo pravdepodobné, že by sa v budúcnosti mohla nájsť ústavná väčšina poslancov na ukotvenie manželstva ako spoločenstva muža a ženy do ústavy a toto je možno posledná príležitosť. "Ochrana manželstva je podľa mňa veľmi dôležitá vec, najmä v súvislosti s tým, že z takzvaných vyspelých západných krajín sa na nás valia trendy, ktoré zneisťujú mnohých ľudí", uviedla Erika Jurinová, ktorá si navyše myslí, že v ústave by malo byť takisto explicitne zadefinované právo rodičov na to, aby vychovávali deti v súlade s ich presvedčením.

Na margo zmien v súdnictve uviedla, že o zmenách presvedčená nie je, ale ochrana manželstva je podľa nej veľmi závažná a záujem rodiny prevýšil jej obavy z rizík, ktoré prinesie takéto znenie ústavy.

 

SNS naďalej podporuje iniciatívu Aliancie za rodinu na vypísanie referenda

Ústavnú ochranu manželstva uvítala aj SNS. Jej podpredseda, Rafael Rafaj zdôraznil.: "SNS sa dlhodobo hlási k tradično-konzervatívnemu prúdu názorov na manželstvo ako jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy,"

Ako uviedol, v zložitej dobe pochybností a morálnej krízy je to pre spoločnosť aj zahraničie dôležitý signál, že Slovensko chráni a podporuje tradičné hodnoty aj v oblasti úpravy manželstva a rodiny. "Žiaľ, nepresadila sa zmena o účele manželstva a ochrana osvojovania detí pred pármi rovnakého pohlavia, preto SNS naďalej podporuje iniciatívu Aliancie za rodinu na vypísanie referenda o dôslednejšej a komplexnej ochrane manželstva, rodiny a detí," dodal Rafaj.

Podľa SNS novela vysiela pre ultraliberálov a lobistov za práva LGBTI skupín dôležitý odkaz o nemožnosti uzákonenia manželstva medzi homosexuálnymi pármi. "Najvyšší zákon od septembra jasne stanoví, že manželstvo na Slovensku nemôže vzniknúť medzi osobami rovnakého pohlavia," uzavrel Rafaj.

Rezort spravodlivosti uvítal zmeny týkajúce sa justície. Hovorca ministerstva Pavol Kubík po schválení zmien uviedol, že ministerstvo od začiatku spolupracovalo s predkladateľmi. To, že návrh získal takú veľkú politickú podporu pokladá za úspech.